Виїзд дитини до 16 років за кордон спрощують: зміни стосуються нотаріального доручення

Нововведення розробили в Міністерстві юстиції

Проєкт закону ще має ухвалити Верховна Рада

Про запропоновані нововведення Українському радіо розповіла сімейна адвокатеса та переговірниця сімейних конфліктів Катерина Власюк.

Зміниться термін дії нотаріально посвідченої згоди другого з батьків на виїзд за кордон дитини.

 

Термін дії відповідної згоди — три роки.

 

Згідно із законопроєктом, цю інформацію вноситимуть до держреєстру актів цивільного стану через портал «Дія», або дані вноситиме нотаріус на підставі нотаріально посвідченої нотаріальної згоди другого з батьків.

Тепер нотаріальну згоду зможуть побачити прикордонники у відповідному реєстрі актів державного стану, і якщо ви забули доручення чи заяву вдома, не потрібно буде повертатися з аеропорту. 

Крім того, якщо документи будуть завантажені в український електронний сервіс Дія, це так само спростить процедуру перетину кордону.

Одного з батьків повідомлятимуть про закордонну подорож з дитиною іншого  

На думку пані Власюк, важливою є новація, коли одного з батьків повідомляють про закордонну подорож з дитиною. 

Припустимо, що є згода на три роки, але дитина, наприклад, проживає з мамою, а батько не розуміє, чи зараз дитина за кордоном, чи вона вже повернулася. Тому планують запровадити адміністративну відповідальність за те, що мама не повідомила, що вони планують виїхати за кордон і коли вони повернуться

Коли вже зараз не потрібно звертатися за згодою про тимчасовий виїзд дитини за кордон?

Постанова Кабміну передбачає додаткові випадки, коли не потрібно звертатися за згодою. Якщо один із батьків не відреагував на заяву упродовж 10 днів і не надав згоди, її можна отримати через суд. Така можливість є і зараз, але через перевантаженість судів її можна чекати досить довго.

  • Згода не потрібна у випадку, коли один із батьків помер або якщо одного з батьків позбавили батьківських прав. У такому разі можна подорожувати лише з відповідним рішенням суду. 
  • Якщо у свідоцтві про народження дитини вказаний батько чи матір як іноземці, також згода не потрібна.
  • Якщо під час народження дитини вносилися відомості про батька чи матір зі слів іншого з батьків, згода виїзду за кордон не потрібна.
  • Якщо у матері є згода суду про те, що дитина проживає з нею, так зване «визначення місця проживання дитини», то вона може вивозити дитину за кордон на 30 календарних днів без згоди батька.
  • Якщо є борг з аліментів понад чотири місяці, можна отримати в державній виконавчій службі відповідну довідку. Така довідка чинна упродовж місяця і на 30 календарних днів можна вивезти дитину без згоди другого з батьків. 

Нині є чимало механізмів, щоб дитина могла подорожувати, відвідувати спортивні змагання і бути виїзною, чого не було ще 3-5 років тому, коли деякі батьки зневірилися і вважали, що до 16 років через органи опіки вони не зможуть подорожувати з дітьми.

 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Оксана Герасимчук

Відкрити плей-лист

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Знайдено паспорт на прізвище Федорчук

У Рівному на вул. Київська в районі Спорттоварів знайдено паспорт, на прізвище Федорчук Юрій. Власник може звертатися за номером

Знайдено посвідчення з інвалідності на прізвище Ющук

Знайдено посвідчення з інвалідності другої групи на імʼя Ющук Олександр Миколайович та банківську картку ПриватБанк.  

Більше оголошень