Вистачить на всіх: в Землі знайшли джерело безмежної енергії

Щоправда, поки її складно звідти дістати

Надгарячі породи, розігріті до 400 градусів Цельсія, здатні забезпечити енергією весь світ. Втім, наразі скористатися нею вкрай складно. Вчені виявили, що на глибині близько 20 км під поверхнею Землі заховані надгарячі породи, які здатні забезпечити світ чистою енергією.

На думку групи науковців, які опікуються очищенням повітря, така енергія дозволила б вирішити енергетичну кризу у всьому світі.

Енергетичні системи зможуть випускати воду в місця, де породи нагріваються до 400 градусів за Цельсієм, а потім підійматимуть її на поверхню до генераторів електроенергії.

 

Самі генератори коштуватимуть не більше ніж 20-35 доларів за мегават-годину.

ФОТО Clean Air Task Force

Втім, наразі бурові установки здатні бурити на глибину не більше від 13 км, тоді як надгарячі породи знаходяться на глибині близько 20 км. Але для науки це не велика проблема. Інженери вже до кінця цього десятиліття зможуть удосконалити установки, щоб дістатися необхідної глибини.

Низку випробувань уже провели в Ісландії. Буріння проводили неподалік вулкану, тож вглиб треба було зануритися тільки на 3 кілометри. Під час експерименту вдалося виробити в п'ять разів більше мегават енергії, ніж це могла б зробити за той же період звичайна геотермальна свердловина.

Кілька компаній уже зацікавилися розробкою проєктів, і готові запустити їх у 2030 році.

Новий підхід буде менш ресурсозатратним — добування такої енергії не потребуватиме великих ділянок землі, а самі конструкції будуть складатися з поміщеної в заглиблення системи збирання тепла, поєднаної з об'єктами виробництва електроенергії. Останні включатимуть парові турбіни, електрогенератори та лінії електропередач.

Для реалізації проєкту також знадобляться нові методики глибоко буріння, термостійкі матеріали, інструменти для свердловин, а також глибокі теплові резервуари. І хоч це все навряд вдасться розробити до кінця десятиліття, все ж людство має надію на розв'язання енергетичної проблеми.

Джерело: ФОКУС

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Ольга Мартинюк

Ольга Мартинюк

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень