Відстрочка від мобілізації через інвалідність батьків: юрист озвучив важливий нюанс

За законом, особи з такою відстрочкою можуть перетинати кордон

В Україні деякі військовозобов’язані чоловіки можуть отримати відстрочку, зокрема, якщо мають батьків з інвалідністю.

Відповідно до ст. 23 ЗУ «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію», НЕ підлягають мобілізації особи які мають дружину (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю та/або одного із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю I чи II групи за умови, що такі особи з інвалідністю не мають інших працездатних осіб, зобов’язаних відповідно до закону їх утримувати.

Тобто, як пояснив юрист Андрій Топчій, військовозобов'язаний має право на відстрочку від мобілізації, якщо більше ніхто не може доглядати його близьких родичів з інвалідністю, наприклад, братів чи сестер.

Водночас правознавець зауважив, що право на виїзд мають особи, які мають одного із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю I чи II групи і супроводжують одного із таких батьків для виїзду за межі України, за наявності документів, що підтверджують родинні зв'язки, інвалідність, а також документів, що підтверджують спільне проживання (їх задеклароване або зареєстроване місце проживання (перебування) збігається із задекларованим або зареєстрованим місцем проживання (перебування) їх батьків чи батьків дружини (чоловіка).

Тобто, особа має право на виїзд, якщо має батька або матір з інвалідністю і проживає з ними за однією адресою.

 

Для перетину кордону потрібні такі документи:

  • свідоцтво про народження військовозобов’язаного;
  • пенсійне посвідчення інваліда;
  • паспорти зі спільною адресою реєстрації.

Крім цього, зверніть увагу на те, що останнім часом на кордоні вимагають відстрочку з ТЦК, проставлену у відповідному військово-обліковому документі.

Джерело: УНІАН

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Анна Карпець

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень