Відсьогодні купюра у 1000 грн офіційно в обігу

Їх надрукували близько 5 мільйонів банкнот

У грошовому обігу України цього місяця відбуваються суттєві зміни. Так, з 1 жовтня припинився обіг монет номіналом 1, 2, 5 копійок. Поступово виведуть з обігу і монету номіналом 25 копійок – потреба в ній зникне при відсутності 5 копійок. Номінальний ряд гривні скоротиться з 17 до 12 позицій.

А відсьогодні, з 25 жовтня, в обіг входить банкнота у 1000 гривень.

Банкнота номіналом 1000 гривень має понад 20 елементів захисту, що дозволяють гарантовано підтвердити її справжність. Вона має як елементи захисту паперу, так і інноваційні поліграфічні елементи захисту.

Найголовніші з них – «віконна» захисна стрічка та елемент SPARK. Це елементи з оптично-змінним ефектом: при зміні кута нахилу банкноти змінюється напрямок руху фонового зображення стрічки, а колір елементу SPARK поступово міняється від золотистого кольору до нефритового, - розповів ще під час презентації банкноти начальник управління організації виготовлення і захисту грошей Департаменту грошового обігу НБУ Володимир Тищенко.

Експерти вважають, що нова банкнота зробить розрахунки для громадян і бізнесу зручнішими, сприятиме зменшенню операційних витрат банківських установ та витрат на інкасацію. Крім того, це сприятиме зменшенню витрат НБУ на друкування, зберігання, оброблення та перевезення банкнот.


На лицьовій стороні нової банкноти зображено портрет Володимира Вернадського. На зворотній стороні надруковано зображення будівлі Президії Національної академії наук України.

 

Наші новини у ТelegramНомер у Viber: 063-73-4-106-4

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Ольга Мартинюк

Ольга Мартинюк

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень