Відомо, коли запрацює система сейсмологічного моніторингу ХАЕС

Нині вона перебуває у режимі дослідної експлуатації

Україна увійшла до числа країн, що вдалися до запобіжних заходів, аби не допустити фукусімських подій на вітчизняних атомних електростанціях. Йдеться про створення сейсмічних майданчиків для сейсмологічного моніторингу.
За словами начальника відділу експлуатації будівель та споруд ХАЕС Геннадія Ткачука, система сейсмологічного моніторингу вже змонтована в повному обсязі, проведені спеціалізовані налаштування, вона прийнята у дослідну експлуатацію. Після усунення виявлених недоліків, над чим працює управління капітального будівництва, її приймуть в промислову експлуатацію.

 Але й до цього часу ніщо не заважає нам отримувати інформацію з усіх п'яти пунктів реєстрації сейсмічних сигналів. Пункти розташовані на відстані від 20 до 30 кілометрів від промислового майданчика, як передбачено проєктом. Це дає можливість вивчити місцеву тектоніку, місце розташування і характер розломів, їх можливий вплив на сейсмологічний стан самого майданчика і будівельних конструкцій на ньому, зокрема будівлі головного корпусу.


Географічне розташування пунктів реєстрації таке: дільниця біомеліорації (епіцентр сейсмічного майданчика), Славута, Плужне, Гремяче, Потереба. Джерелом інформації про події, які відбуваються в земній корі, є сейсмодатчики на пунктах реєстрації, заглиблені в земну товщу на 70-100 метрів. Породи, які залягають на такій глибині, дають найбільш правдивий результат, розповів журналістам газети «Перспектива» Геннадій Ткачук.

Отримана інформація в автоматичному режимі надходить до фахівців ХАЕС, які відстежують сейсмічні події в земній корі.

За планом систему сейсмологічного моніторингу в грудні 2020 року мають прийняти в промислову експлуатацію, й вона працюватиме впродовж усього періоду роботи АЕС.

Матеріали газети «Перспектива»

Наші новини у ТelegramНомер у Viber: 063-73-4-106-4

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Ольга Мартинюк

Ольга Мартинюк

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень