Відкладене материнство: Чому жінки не поспішають народжувати та як мати генетично здорових дітей

Освіта та кар’єра - не єдині причини, чому жінки стають матерями далеко після 30

Сучасний ритм життя вимагає концентрації на пріоритетах. І часто жінки не поспішають народжувати, прагнучи спочатку вивчитися і зробити кар'єру.

Головним чином жінки не народжують через відсутність партнера. Вони й справді кажуть, що не мають на цьому етапі в житті чоловіка, з яким би хотіли мати дітей.  Ба більше, й шукати такого не кидаються, оскільки надто заклопотані повсякденними справами, освітою, розвитком і кар’єрою, - розповіла нам лікар гінеколог-репродуктолог Ніна Решота.

Наразі Ніна Решота працює за кордоном у приватній клініці, навчається на магістратурі університету Аліканте та спеціалізується на роботі з міжнародними пацієнтами. За її словами, життя прогресує у багатьох сферах, але на один фактор вплинути таки не можливо – це біологічний годинник.

Фертильність у жінок на піку у віці 20 років, коли в організмі є найбільша кількість якісних яйцеклітин. Народжуваність поступово починає знижуватися приблизно у 32 роки, тоді жінка має близько мільйона яйцеклітин у запасі, а уявіть, що в 37 років у жінки залишиться близько 25 000 яйцеклітин. У цьому сенсі природа жорстока до жінок, адже у чоловіків фертильність не порушується приблизно до 55 років.

Фертильність можна зберегти, якщо скористатися сучасною процедурою кріоконсервації. В репродуктивному віці - кріоконсервацію яйцеклітин, при відсутності партнера, який в майбутньому виконуватиме роль батька. А також кріоконсервацію ембріонів у подружньої пари, які в майбутньому планують мати спільних дітей, але з персональних причин мають відкласти вагітність на потім.

Це доволі доступна процедура, а в Україні ще й на 50% дешевша, ніж в Європі. Сучасні технології швидкого замороження дозволяють зберігати відібрані у найкращий період яйцеклітини хоч 20 що 100 років. Вони не мають терміну придатності.

 

У такий спосіб жінка гарантує собі народження генетично здорової дитини. Вона може будувати кар’єру, чекати на найкращого чоловіка і бути певною, що вона зробила все, аби мати дитину тоді, коли їй це стане зручно, - каже Ніна Решота.

ФОТО з сайту ingeniusua.org

Важливо зауважити, що кріоконсервацією на сьогодні користуються й жінки, які мають проблеми зі здоров’ям. В онкологічно хворих жінок репродуктивного віку можна зробити кріоконсервацію яйцеклітин. Фахівці радять провести кріоконсервацію ще до початку хімієтерапії, аби забір відбувся ще перед початком гонадотоксичного впливу ліків на репродуктивні клітини та тканини.  

Найбільше жінок, які вибрали цей метод збереження фертильності та звертаються до нашої клініки за цією послугою - це жінки від 30-38 років, які є працівниками світових міжнародних організацій та великих корпорацій.

 

Можна сказати, що це просунуті пацієнти, які компетентні у питаннях збереження фертильності. Проте вибрали шлях відкладеного материнства і при цьому зберегли свій генетичний репродуктивний резерв шляхом заморозки яйцеклітин в молодому віці – розповідає Ніна Решота.

Кріоконсервація може бути й чудовою відповіддю на питання родичів і знайомих за всіма святковими столами, що про потомство ви подбали заздалегідь, але більш сучасним методом, якщо вважаєте, що ця особиста інформація може їх стосуватися, жартома каже Ніна Решота. Її розлогий і науково обґрунтований матеріал про особливості метода можете почитати тут

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Ольга Мартинюк

Ольга Мартинюк

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень