Відходи РАЕС будуть безпечно зберігатися у зоні відчуження

Рівненська АЕС першою в Україні надала усі необхідні дані для передачі відходів на заховання до спецпідприємства

Комплексу з переробки радіоактивних відходів  РАЕС

РАЕС готується до передачі на безпечне зберігання радіоактивних відходів. Їх необхідно переробляти, аби зробити їх безпечними, включаючи їх іммобілізацію (включення в матрицю іншого матеріалу) та розміщення в спеціальному пакуванні (контейнері).

Іммобілізація радіонуклідів радіоактивних відходів в міцних матеріалах, що утримують відходи, забезпечує найбільш важливий бар'єр, що сприяє загальній безпечності будь-якої системи зберігання.

До слова, Рівненська АЕС наразі єдина АЕС в країні, яка здійснює повну іммобілізацію відходів.

У складі комплексу з перероблення радіоактивних відходів РАЕС працює установка цементування, яка дозволяє розмістити радіоактивні відходи в шарі спеціального бетону, що, своєю чергою, розміщується у спеціальному захисному контейнері.

Спеціальний захисний контейнер

Таким чином, створюється багатобар’єрна система ізоляції радіоактивних відходів від навколишнього середовища, для забезпечення довгострокової безпеки їх зберігання і заховання.

Таку установку почали використовувати на РАЕС у 2018 році, що дозволило розпочати перероблення накопичених твердих відходів РАЕС для переведення їх у форму, придатну для передачі на заховання.

Напрацьовано вже понад 200 контейнерів з низькоактивними відходами. Також серед радіоактивних відходів, які сьогодні зберігаються у сховищах РАЕС, є 739 контейнерів з іммобілізованими у матрицю бітуму відходами – солебітумним компаундом низької та середньої активності, які напрацьовані до 2002 року на установці бітумування рідких відходів – єдиній подібній в Україні.

Відповідно до законодавства заховання перероблених радіоактивних відходів АЕС в Україні здійснює Держспецпідприємство «ЦППРВ», сховища якого розташовані на комплексі виробництв «Вектор» у зоні відчуження Чорнобильської АЕС.

Сховище РАВ із захисними бар'єрами у розрізі та ззовні

Енергоатом сплачує відповідний екологічний податок у Держфонд поводження з такими відходами. З початку існування фонду загальний обсяг перерахувань становить понад 6 мільярдів гривень.

Сьогодні на Рівненській АЕС виконується комплекс заходів з передачі контейнерів для захоронення у зоні відчуження.

Володимир Горбунов

Минулого року на РАЕС проводились роботи з характеризації зразків СБК на відповідність критеріям приймання. Було досліджено вибірку із 40 контейнерів.

Спеціалістами водно-радіохімічної лабораторії хімічного цеху РАЕС проведено понад 1600 вимірювань параметрів, - коментує заступник начальника цеху дезактивації та радіоактивних відходів РАЕС Володимир Горбунов.

Наприкінці минулого року методика та звіт з узагальненими даними аналізу хімічних та фізичних параметрів зразків були направлені на експертизу до Держатомрегулювання України. Наразі фахівці органу що регулює та ЦДтаРАВ РАЕС проводиться робота щодо затвердження отриманих даних.

У підсумку Рівненська АЕС першою в Україні надала усі необхідні дані для передачі відходів на захоронення до спецпідприємства. І це лише один з етапів.

На черзі очікуються відповідні документи від ДСП «ЦППРВ», які підтверджуватимуть можливість безпечного захоронення відходів на період їх небезпеки за наданими характеристиками.

Радіоактивні відходи РАЕС за час їх зберігання у проєктних сховищах природним чином втратили активність у 2-3 рази.

Зокрема через розпад радіонуклідів активність деяких з них, наприклад цезію-137 знизилася у 2 рази, а кобальту-60 – в 30 разів. Через 300 років 90% радіоактивних відходів Рівненської АЕС перейдуть у безпечний стан і за радіоактивністю не відрізнятимуться від звичайного ґрунту в природі. Відтак головне завдання сховищ – безпечно ізолювати такі відходи на час їх повного розпаду. Для цього наявні всі необхідні технічні рішення обладнання та технології. Таким чином, радіоактивні відходи не є проблемою для ядерної галузі.

Загалом кількість відходів, вироблених ядерною енергетикою світу, невелика у порівнянні з іншими галузями. 97% радіоактивних відходів класифікують як низько- та середньоактивні відходи, які є небезпечними лише протягом декількох десятків років, і тільки близько 3% від загального обсягу ядерних відходів є довгоіснуючими та високоактивними й потребують ізоляції на тисячі років в спеціальних геологічних сховищах. При цьому інші промислові відходи, наприклад такі як важкі метали кадмій або ртуть, які утворюються в процесі виробництва електроенергії на теплових чи сонячних електростанціях, залишаються небезпечними на невизначений термін.

Повідомляє РАЕС

Наші новини у ТelegramНомер у Viber: 063-73-4-106-4

 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Ольга Мартинюк

Ольга Мартинюк

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень