Видатних борців за незалежність України можуть перепоховати на Меморіальному кладовищі

Будівництво кладовища невдовзі почнуть у Києві

Україна готується до будівництва Національного військового меморіального кладовища. Зводити кладовище готуються у Гатненській сільській територіальній громаді Фастівського району Київської області.

Частиною першою статті 15-1 Закону України «Про поховання та похоронну справу» визначено перелік загиблих (померлих) осіб, які мають право на поховання з військовими почестями на Національному військовому меморіальному кладовищі. Станом на сьогодні, розробляється відповідний законодавчий акт України щодо внесення змін в чинне законодавство стосовно можливості перепоховання видатних борців за незалежність України у ХХ столітті на НВМК, - каже міністр у справах ветеранів Юлія Лапутіна.

Якщо таке рішення ухвалять, тоді можна буде розглянути питання про перенесення могил видатних діячів, які були поховані за кордоном.

Втім, рішення щодо перепоховання видатних українців прийматимуть індивідуально, враховуючи позицію родичів.

Хтось лежить, наприклад, на цвинтарі у Баунд-Бруку у США - одному із найвизначніших місць поховання видатних діячів української діаспори, і родичі можуть бути проти перепоховання. Це дуже індивідуальні речі. Звісно, питання перепоховання на військовому меморіальному кладовищі також передбачено законодавством. Але основною метою цвинтаря є саме поховання захисників України, - пояснює голова Українського інституту національної пам'яті Антон Дробович.

Першу чергу Національного військового меморіального кладовища заплановано ввести в експлуатацію до кінця 2023 року. Проєкт містить військове кладовище, музейний комплекс, ритуальну будівлю та інші необхідні споруди для організації почесних поховань загиблих.

У межах заходів на вшанування воїнів-захисників, Президента України просили ініціювати перепоховання Євгена Коновальця.

Джерело: Укрінформ

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Ольга Мартинюк

Ольга Мартинюк

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень