Від українських біженців вимагають повернути виплати у Польщі: хто має віддати гроші

Пояснює юристка

Деякі українські біженці, які отримували виплати в Польщі, а потім повернулися на батьківщину або змінили країну перебування, одержують листи з вимогою повернути гроші.

Звернення спрямовує польський орган соцстрахування ZUS.

Ідеться про виплати щомісячної допомоги на дітей віком до 18 років у розмірі 500 злотих (близько 4200 грн). Про це розповіла юристка Вікторія Коретник.

Під час виїзду з Польщі в Україну біженці повинні повідомляти ZUS, щоб вона припинила виплати. Проте українці, які виїхали ще влітку, скаржаться, що попри дотримання всіх вимог, їм усе одно нарахували зайві виплати, а тепер вимагають їх повернути.

— Виїхали з Польщі влітку. Було попереджено ZUS і закрито банківський рахунок...

 

У січні прийшов лист із вимогою повернути кошти, до яких я не маю доступу, і про наявність яких не знала, – звернулася до юристки українка.

Як пояснила Коретник, виплата могла прийти за місяць, доки біженці ще були у Польщі.

— Однак якщо за місяць, наступний за місяцем, у якому громадянин України виїхав із Польщі, йому було виплачено допомогу 500+ або інші соціальні виплати, вона вважається такою, на яку він не мав права, і ці кошти потрібно повернути, – сказала спеціалістка.

Також вона роз'яснила, як саме повернути виплати ZUS.

Для цього кошти потрібно надіслати на банківський рахунок 82 1020 5604 0000 0102 8996 3017. Якщо переказ здійснюється із закордонного банківського рахунку, наприклад, з українського, перед номером рахунку треба додати PL.

У даних платежу потрібно ввести BIC (SWIFT): BPKOPLPW. У призначенні платежу – ім'я та прізвище отримувача допомоги, номер справи, а також приписку: 500.

Однак якщо українець більше не має доступу до рахунку чи особистого кабінету ZUS, потрібно звертатися безпосередньо до організації. Зробити це дистанційно можна трьома способами:

  • написати на електронну пошту ua@zus.pl;
  • зателефонувати на гарячу лінію за тел.+48 22 444 02 55 із понеділка до п'ятниці (8:00-18:00);
  • написати звернення на сайті ZUS.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Діана Білоус

Діана Білоус

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень