Ви нащадок латишів чи німців: від якого народу походить ваше прізвище

В Україні можна зустріти нащадків різних етнічних груп

Українці мають багату історію походження прізвищ. Деякі з них походять від давніх греків, а деякі давали лише найкрасивішим українцям.

На порталі Spektrnews розповіли, як після закінчення прізвища визначити, ким були предки. В Україні можна зустріти нащадків різних етнічних груп, які мешкають не лише в Європі, пише видання «Телеграф».

Прізвища, які зародилися в Україні, найчастіше формувалися за допомогою суфіксів «-енко», «-ко, «-ук», «юк».

Наприклад:

Грищенко, Гришко, Василюк, Ковальчук. Також прізвища українців походять від назв ремесла, наприклад Коваль та Гончар, а також від деяких слів або їх злиття: Парубок, Горобець, Вернигора, Білоус тощо.

Якщо у чоловіка прізвище закінчується на «-с» або «-іс», а у жінки на «-а» чи «-е», то предки однозначно були латишами.

Наприклад, Вербицькіс — Вербицька, Шурінс — Шуріна.

Литовські прізвища закінчуються на «-оніс», «-унас», «-утіс», «-айтіс» або «-енас», наприклад Пятренас. До речі, таких прізвищ лише три в Україні.

Жіночі прізвища литовського походження утворюються за допомогою суфіксів «-єн», «-ювен», «-увен» та закінчення «-е», а якщо дівчина незаміжня, то за основу береться прізвище батька, до якого додають суфікси «-ут», «-ют», «-айт» та закінчення «-е», наприклад, єдина в Україні Орбакайте.

Польські прізвища, такі як Вільницькая, Сушицький, Ковальськая, Сєнкевич, Возняк та інші теж переважають у сучасному українському суспільстві.

 

Вони утворювалися за допомогою суфікса «-ск», «-цк», і закінчення «-ий» чи «-ая».

Також часто зустрічаються німецькі прізвища на кшталт Вернер чи Петерс, які утворилися від особистих імен. Також німецькі прізвища характеризують людину за тими чи іншими ознаками:

Краузе – кучерявий, Кляйн – маленький. Є й прізвища з діяльності: Мюллер — мірошник, Леманн — землевласник.

Шведські прізвища в Україні трапляються рідше. Наприклад, носіїв прізвища Андерссон — 9, Олссон та Бостром по одному.

Шведські прізвища закінчуються переважно на «-ссон», «-берг», «-стед», «-стром».

Від норвежців українцям дісталися прізвища Ларсен та Хансен (суфікс «-ен»), а також Мортен (і зовсім без суфіксів та закінчень).

Популярні прізвища Костянтинов та Георгієв мають зовсім не російське походження, а болгарське. Саме для цієї культури характерно використання суфіксів «-ів», «-єв» у поєднанні з особистими іменами.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Діана Білоус

Діана Білоус

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень