Верифікація субсидій: на українців збиратимуть «досьє»

Якщо допомогу призначили «неправомірно», гроші доведеться повернути. На це у держави буде аж три роки

Інформацію про громадян збиратимуть і перевірятимуть через низку реєстрів

В Україні проведуть верифікацію субсидій.

Це значить, що через низку реєстрів і баз даних відповідні органи перевірять усю інформацію про громадян.

На кожного українця у Міністерстві внутрішніх справ фактично зберуть «досьє».

Для цього відомству мають надати дані з усіх можливих реєстрів (цивільних актів, фізичних осіб-платників податків, соцстрахування і т. д.), передає «Страна».

Поки що претенденти на отримання субсидії самі збирають і приносять документи фахівцям. Скоро цього робити не доведеться. Фото - УНІАН

Передбачається, що коли громадянин звертатиметься за субсидією, первинний відсів зможуть провести і без його участі – виходячи з даних, вказаних у тому чи іншому реєстрі.

Фактично так відбувається і зараз, але на сьогодні соцслужба аналізує документи, які людина подає сама (і які не завжди є правдивими), або ж дані з реєстрів, до актуальності яких також час від часу виникають питання.

Для уникнення плутанини чи розбіжностей, дані з різних реєстрів звірятимуть між собою, звертаючи особливу увагу на відмінності.

 

Повідомляється, що після одержання результатів, державна міграційна служба повинна оновити Єдиний демографічний реєстр, присвоївши кожному перевіреному українцю «унікальний номер».

Закон «Про верифікацію та моніторинг державних виплат» президент підписав ще 18 грудня торік, а набрав чинності документ уже 19 грудня.

Повністю відфільтровані дані планували отримати до кінця квітня 2020 року, однак у зв’язку з останніми подіями, нині про перебіг цього «пілотного проєкту» немає ніякої інформації.

Між тим, у підписаному президентом документі встановлений механізм повернення неправомірно отриманої державної виплати.

 

На повернення грошей у держави буде три роки від моменту призначення тієї чи іншої допомоги.

Верифікація передбачає три етапи перевірок отримувачів допомоги – превентивний, поточний і ретроспективний.

Превентивна верифікація – це перевірка претендентів на бюджетні кошти. Вона запускається, як тільки людина звернутися за державною допомогою, і цілком можлива навіть без участі самого прохача – з реєстрів та електронних баз даних.

Наступний етап – поточна верифікація. Контролери моніторять всі зміни у житті людини і вирішують, чи має право людина на допомогу (тобто, чи не змінився її майновий стан).

Так, у випадку з одержувачами субсидій особливу увагу мають звертати на фінансове становище. Якщо виявиться, що ваш добробут з моменту призначення виплат покращився, їх можуть достроково відмінити.

Третій етап – ретроспективна верифікація. Вона проводитиметься після завершення періоду виплат, протягом наступних трьох років. Якщо з’ясується, що вам платили «даремно», всю отриману з бюджету суму доведеться повернути.

Показово, що контролерам, по суті, дозволили використовувати практично всі персональні дані українців – про наявність земельних ділянок, нерухомості, авто, про стан банківського рахунку тощо.

Тобто, якщо виявиться, що виплати три роки тому призначили незаконно, то відповідати буде не той, хто їх призначив, а ви – доведеться все повернути.

 

А для чиновників відповідальність взагалі не прописана. Як і за ті випадки, коли навпаки - людині відмовили, хоча вона й мала повне право на бюджетну компенсацію, – пояснив економіст Юрій Гаврилечко.

Карикатура на нові правила призначення субсидій в Україні. Фото з мережі

Наші новини у ТelegramНомер у Viber: 063-73-4-106-4

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень