Ведення вагітності у Рівному: що зміниться після 1 квітня

Попередньо, медичні послуги для пацієнтів дорожчими не стануть

Медична галузь потребує змін, тож реформа - на часі.

Так вважає головна лікарка міського пологового будинку (КНП "Пологовий будинок" РМР) Світлана Муравська.

Щороку у закладі народжує понад 2500 пацієнток. Тож Радіо Трек вирішив з’ясувати, що зміниться для жінок, які планують вагітність або вже чекають на поповнення, уже з 1 квітня.

Адже тоді стартує новий етап медичної реформи.

Нині у суспільстві поширюють чимало фейкової інформації та домислів, лякаючи тим, що пацієнтам доведеться платити захмарні суми, а тим, хто працює неофіційно, взагалі можна не розраховувати на якісь безкоштовні послуги.

Світлана Муравська

Світлана Муравська заспокоює й каже, що медична реформа покликана зняти напругу, яка зараз виникає у медичних закладах між медиками та пацієнтами.

Фінансування медичних послуг проводитиметься коштом Національної служби здоров'я України, яка й буде оплачувати роботу медпрацівників за пролікований випадок:

Впровадження реформи зовсім близько, однак ще немає відповідей на усі запитання. Нині триває процес укладення контрактів між медичними закладами та підписання договорів з НСЗУ.

Ця реформа потрібна і пацієнтам, і лікарям. Усе має бути офіційно і прозоро. Успішним медичним закладом буде той, який якісніше надаватиме медичні послуги.

Головний меседж реформи полягає у тому, що медичну допомогу повинен отримати кожен, хто її потребує. Пацієнти матимуть перелік медичних послуг, які зможуть отримати безоплатно. За кожну з цих послуг НСЗУ гарантовано заплатить медзакладу, який їх надав.

У випадку, коли пацієнт із власної ініціативи хоче якихось додаткових послуг чи  комфортніших умов – це вже буде коштом самого пацієнта.

Для надання спеціалізованої медичної допомоги пацієнтам НСЗУ має перелік вимог до лікувальних закладів, а саме:

оснащення необхідним медичним обладнанням для діагностики та лікування,

 

лікарськими засобами,

 

наявність лікарів відповідної кваліфікації та достатнього рівня практики,

 

укладені договори з іншими медустановами Рівного, які надаватимуть послуги пацієнтам.

Ми вже підписали договір про співпрацю з Рівненським обласним діагностичним центром, де проводитимуть аналізи, які не можна зробити на базі жіночих консультацій.

З 1-го квітня огляд лікаря-гінеколога (вагітна жінка чи ні) за розрахунками НСЗУ, коштуватиме 49 гривень 24 копійки. 

 

Розрахунку типу «пацієнт-лікар» не буде - за ці послуги НСЗУ напряму перекаже кошти медичному закладу. 

Пологовий будинок забезпечений багаторазовими інструментами, які проходять передстерилізаційну обробку та стерилізацію відповідно до вимог нормативних документів. Однак, якщо жінка наполягатиме на огляді одноразовим гінекологічним набором, вона придбає його сама.

Проведення стандартних послуг, які необхідні для ведення вагітності, пацієнтка оплачувати не буде.

Якщо ж за власним бажанням вона захоче зробити додаткову УЗД чи будь-яке інше обстеження, за це доведеться платити окремо.

Інша справа, якщо такі послуги будуть за медичними показами та направленнями від лікаря. Заклад економити на вагітних не буде у жодному разі.

Швидше за все, за якісь генетичні дослідження буде співфінансування, однак зараз про це ще говорити зарано, тому що механізм оплати ще не повністю відпрацьований. 

Узагальнюючи, Світлана Муравська додала, що сподівається на збільшення доступності медицини та гідну оплату праці медикам після запровадження медичної реформи "гроші йдуть за пацієнтом" у медичні заклади.

Наші новини у Тelegram. Номер у Viber: 063-73-4-106-4

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Юлія Вознюк

Юлія Вознюк

Відкрити плей-лист

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Знайдено паспорт на прізвище Федорчук

У Рівному на вул. Київська в районі Спорттоварів знайдено паспорт, на прізвище Федорчук Юрій. Власник може звертатися за номером

Знайдено посвідчення з інвалідності на прізвище Ющук

Знайдено посвідчення з інвалідності другої групи на імʼя Ющук Олександр Миколайович та банківську картку ПриватБанк.  

Більше оголошень