Вчимося накопичувати гроші: 6 порад для тих, хто живе одним днем

Кілька способів пересилити себе і навчитися ставитися до фінансів із розумом

Багатьом людям важко накопичувати гроші. Як мінімум через низький рівень доходів і завищені ціни.

Маленькі зарплати, високі податки, «європейські ціни» у магазинах і відсутність глобальних радостей, як от відпочинок «all inclusive» за кордоном чи власна автівка, змушують багатьох жити одним днем.

Утім, є лазівки, які допоможуть вам не витрачати зайвих коштів і навчитися накопичувати. Про них інформує Ukr.Media.

Перше, на що варто звернути увагу, - даремні витрати, які лише спустошують кишені. Чимало людей витрачають гроші на речі, які не мають жодної практичної цінності.

Наведіть порядок у щомісячних витратах

Спробуйте зрозуміти, куди щомісяця йде найбільше грошей. Необхідно розрахувати, який у вас «запас міцності» — скільки ви можете дозволити собі вільно витрачати, а скільки - відкладати.

Експерти радять формувати витрати так, аби кожен місяць щось обов'язково лишалося у запасі. Це називається подушкою безпеки. Періодично у кожного трапляються непередбачувані витрати: зламалася машина чи якась техніка, загубили телефон, раптово захворіли, чи банально забули про чийсь день народження… Усе це необхідно враховувати заздалегідь.

Оцінюйте кожну витрату глобальніше

До прикладу, кожного робочого дня ви витрачаєте на каву 30 грн. Можна подумати, що це мало, але за рік на це йде понад 6 тис. грн (точніше, за 11 місяців, адже зазвичай близько місяця становить  відпустка).

6 000 гривень - це немала сума, якби її дійсно вдалося накопичити.

Подібних речей у нашому житті чимало. Це можуть бути і цигарки, і поїздки у громадському транспорті чи на таксі, і зайві смаколики або чергова одежина – у кожного своє.   

Стримуючись від фінансування своїх щоденних слабкостей (або хоча б частини з них), ви можете забезпечити себе чимось дійсно вартісним.

Мотивуйте себе

Спробуйте натиснути на себе психологічно. Приміром, можна уявити, що станеться, якщо ви втратите роботу. Експерти стверджують, що в умовах глобальної економічної кризи люди часто стають більш економними, адже передчувають появу фінансових проблем.

Наша психіка - найкращий друг і мотиватор. Налякайте себе тим, що ви можете втратити роботу. Якщо ви достатньо емоційні та вразливі, це змусить вас почати розумніше ставитися до витрат.

 

Відкладайте гроші

Головне у цьому випадку - мотивація. Якщо ви можете відкладати лише 10 грн на день – вперед. Помножте їх на кількість днів у році і потіштеся отриманим результатом. Уявіть собі, що можна придбати на цю суму.

Друга складність - постійні спокуси. З ними потрібно або навчитися боротися, або перехитрити самого себе. Зокрема, якщо гроші надходять на картку, можна підключити спеціальну послугу, яка автоматично переказуватиме частину коштів у скарбничку. А можна створити рахунок, з якого не можна знімати гроші раніше визначеного терміну.

Зробіть економію більш веселою

Економію можна перетворити на захоплюючу гру. Можна посперечатися з другом чи колегою, хто довше протримається, намагаючись накопичити потрібну суму.

Коли ми кидаємо виклик собі, то можемо легко втекти від відповідальності, проте коли намагаємося когось перевершити, все виходить набагато краще.

Чимало людей худнуть разом, качаються, намагаються досягти успіху у чомусь. Елемент гри і змагальний початок - це завжди добре. Так буде веселіше і цікавіше. Головне, щоб у людини, з якою ви укладаєте парі, були такі ж або схожі доходи.

Поставте мету

Будь-яка економія повинна мати якусь мету, інакше вона не буде настільки ефективною. Якщо у вас недостатньо грошей, просто потрібно захотіти чогось дуже сильно. Коли ви зрозумієте, чого саме хочете, економити стане простіше.

Не бійтеся ставити навіть якісь амбітні цілі типу покупки машини чи квартири. Для багатьох найжахливіше - це почати збирати. Просто почніть це робити, а решта вийде само собою.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Знайдено паспорт на прізвище Федорчук

У Рівному на вул. Київська в районі Спорттоварів знайдено паспорт, на прізвище Федорчук Юрій. Власник може звертатися за номером

Знайдено посвідчення з інвалідності на прізвище Ющук

Знайдено посвідчення з інвалідності другої групи на імʼя Ющук Олександр Миколайович та банківську картку ПриватБанк.  

Більше оголошень