Вчені з'ясували, хто частіше хворіє на рак: бідні чи багаті 

Університеті Гельсінкі досліджував взаємозв’язок між соціально-економічним статусом людини та схильністю до хвороб 

Заможні люди мають збільшений генетичний ризик розвитку раку молочної залози, простати та інших видів раку. Натомість люди з низькими статками  більш вразливі до діабету, артриту, депресії, алкоголізму та раку легень.

Для проведення дослідження науковці проаналізували дані щодо забезпеченості та освіченості особи, а також  стану здоров’я близько 280 000 фінів віком від 35 до 80 років. 

Результати дослідження у підсумку може змінити протокол медичних оглядів, кажуть вчені. 

Усвідомлення того, що вплив полігенних показників на ймовірність захворювання залежить від контексту, може допомогти у розробці більш точних медичних оглядів. Наприклад, у майбутньому скринінг на рак молочної залози може бути адаптований так, щоб жінки з високим генетичним ризиком та високим рівнем освіти проходили його раніше чи частіше, ніж жінки з нижчим генетичним ризиком чи нижчим рівнем освіти, - кажуть вчені. 

Такі результати дослідження вперше встановили зв'язок між 19 серйозними захворюваннями, поширеними в країнах з високим прибутком. 

Усвідомлення важливості такого контексту при включенні генетичної інформації до медичних протоколів є значним кроком уперед. Тепер ми можемо показати, що генетичне передбачення ризику захворювань також залежить від соціально-економічного становища індивіда. Таким чином, хоча наша генетична інформація залишається незмінною протягом усього життя, вплив генетики на ризик захворювань змінюється із віком та зміною життєвих обставин, – пояснюють вчені.

 

Джерело: URA-inform

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Ольга Мартинюк

Ольга Мартинюк

Відкрити плей-лист

Пес знайшов гаманець із банківськими картками

На вулиці Григорія Сковороди собака знайшла гаманець із банківськими картками. Одна із карток зареєстрована на ім'я Марії Бекеш. 

Знайдено паспорт на прізвище Василюта

Знайдено паспорт Василюти Аріни Миколаївни 2006 р-н. Документ можна забрати у чергового на першому поверсі Міськвиконкому, що на вулиці Соборній, 12а 

Загублено документи Скібінський/Скібінська

Загублені документи, видані на ім'я та прізвище Микола Скібінський: студентський квиток, посвідчення водія, id картка. А також техпаспорт на мотоцикл, виданий на ім'я та прізвище Олена Скібінська.  

Більше оголошень