Вчені спростували 5 найпоширеніших міфів про рак: Цим лякали кожного

Виявляється, все не так страшно

Люди часто поширюють ідеї про те, що ті чи інші дії можуть бути небезпечними для організму. Мовляв, чи не все випромінює якісь поля і це викликає мутації у клітинах, а згодом – хвороби. Ви точно чули такі «лякалки», які лікарі спростували, пише сайт sundries.

Мобільний телефон у кишені

Протягом десятиліть поширювали чутки про те, що електромагнітне випромінювання або хвилі мобільних телефонів можуть спричинити рак.

Але дослідники кажуть, що немає переконливих доказів того, що це так.

Благодійна організація додає, що, хоча мережі 4G і 5G працюють на більш високочастотних радіохвилях порівняно з телефонами, створеними десять років тому, їхньої енергії все ще недостатньо, щоб пошкодити ДНК.

Тост, що підгорів

Експерти стверджують, що видалення шматочків, що пригоріли, з тосту не врятує вас від раку. Підгорілі тости, обвуглена їжа тощо містять хімічну речовину акриламід, яка природно зустрічається в продуктах, приготованих за високої температури протягом тривалого часу. Деякі дослідження пов’язали цю речовину з раком.

Однак Cancer Research UK стверджує, що докази недостатньо переконливі щодо того, що їжа, запечена, приготовлена на грилі чи смажена підвищує ризик розвитку раку.

До прикладу, один відомий статистик з Кембриджського університету припустив, що людина ризикуватиме лише в тому випадку, якщо споживатиме 320 скибочок підгорілого тосту щодня.

Натомість експерти кажуть, що ризик розвитку раку може підвищуватися не в тому, як ви готуєте їжу, а в тому, яку їжу ви їсте.

Наприклад, бекон є переробленим м’ясом, і незалежно від того, як воно приготовлене, воно пов’язане зі збільшенням ймовірності розвитку раку кишківника.

Однак збалансована дієта, багата на овочі, фрукти й продукти з високим вмістом клітковини, включаючи чорний хліб, рис і макарони, може допомогти вам знизити ризик розвитку раку.

Стрес

У дослідженнях було зазначено, що деякі жінки ставлять питання, чи не став стрес причиною раку молочної залози. Але докази цього мізерні. Велике дослідження за участю понад 100 000 жінок у Великій Британії у 2016 році не виявило жодних переконливих доказів зв’язку стресу з раком молочної залози.

Інший аналіз 2013 року, в якому розглядалися 12 досліджень за участю понад 100 000 осіб, за якими спостерігали протягом кількох років, не виявив зв’язку між стресом на роботі та колоректальним раком, раком легень, молочної залози чи простати.

Однак в окремій статті 2022 року було висловлено припущення, що може існувати зв’язок між впливом на організм кортизолу, гормону стресу та раком.

Штучні підсолоджувачі

Дієтичні газовані напої, жувальна гумка та зубна паста, а також сотні інших продуктів містять штучні підсолоджувачі, такі як аспартам.

Є деякі докази, що аспартам, який використовується в продуктах з 80-х років, може викликати рак.

Тож Всесвітня організація охорони здоров’я у червні 2023 року класифікувала підсолоджувач, як «можливо канцерогенний для людини».

Проте експерти кажуть, що людям доведеться споживати його у надзвичайно великих кількостях, понад дюжину банок на день, щоб він мав такий ефект.

Напої з пластикової пляшки

Вже давно є побоювання, що пластикові пляшки з водою, коробки для сніданку та упаковка для харчових продуктів містять хімікати, що викликають рак.

Бісфенол А, також відомий як BPA, є хімічною речовиною, що міститься в пластикових пляшках і контейнерах, яка, як вважають, потрапляє в їжу і напої і порушує гормональний фон.

В одному огляді канцерогенних властивостей BPA, проведеному дослідниками із США у 2015 році, було рекомендовано класифікувати його, як ризик розвитку раку для людини.

Дослідження 2018 року, проведене Управлінням з санітарного нагляду за якістю харчових продуктів та медикаментів США (FDA), під час якого лабораторні тварини піддавалися впливу BPA, виявило мало доказів того, що ця хімічна речовина викликає рак.

Агентство з харчових стандартів також ухвалює, що рівні BPA, які досі були виявлені в продуктах харчування у Великій Британії, не вважаються шкідливими.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Юлія Вознюк

Юлія Вознюк

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень