Чи просять пацієнток пологового будинку Рівного купувати ліки? Відповідь керівника закладу Світлани Муравської

Нині в установі багато позитивних змін

З 1 квітня 2020 року в Україні стартував другий етап медичної реформи. У переліку гарантованих безкоштовних послуг є пологи. 

Основна мета перебудови медичної системи – забезпечення рівного доступу громадян до якісних медичних послуг, каже очільниця пологового будинку Рівненської міської ради Світлана Муравська. 

– До входження у реформу вторинної ланки ми почали готуватися заздалегідь. Завдяки цьому вдалося вчасно синхронізувати свою діяльність із НСЗУ, тому цей процес у нас пройшов безболісно і досить м’яко. Зрозуміло, що левову частку нашого бюджету надає НСЗУ.

Але крім того, нам суттєво допомагає міська рада. Наприклад, капітальний ремонт у першому пологовому відділенні ми проводимо за кошти міської ради, з цих же надходжень купили і новий лапароскоп. За кошти міської ради закупили комп’ютери і провели локальну мережу.

 З коштів, які отримуємо від НСЗУ, виплачуємо зарплати і премії працівникам, докуповуємо необхідне обладнання. Так, ми маємо таку можливість, оскільки фінансування у нас збільшилося.

Відповідно до специфікації НСЗУ ми маємо забезпечувати наших пацієнток медикаментами згідно з Національним переліком основних лікарських засобів в Україні. Із самого початку вирішили, що підемо трохи іншим шляхом і будемо закуповувати всі медикаменти, які потрібні для повноцінного надання акушерсько-гінекологічної і неонатальної допомоги в нашому закладі.

Тому за кошти НСЗУ ми купуємо тільки те, що є у Нацпереліку, а за зароблені нами кошти — медикаменти, які не входять до нього. У результаті наші пацієнтки повністю забезпечені необхідними ліками і в аптеку за медпрепаратами не ходять.

Звісно, я не можу сказати, що жінки взагалі не ходять в аптеку, – є предмети особистої гігієни, які їм треба купити, чи, наприклад, мазь для молочних залоз – це ми не закуповуємо, але всі медикаменти, які можуть бути необхідні під час пологів і у післяпологовий період, а також для надання гінекологічної і неонатальної допомоги, анестезіологічного забезпечення ми повністю забезпечуємо.

У пологовий жінка бере із собою все, що їй потрібно для комфортного перебування в стаціонарі. У першу чергу предмети гігієни і деякі власні речі, а також речі для малюка.

[media=199443]

Нагадаю, з 1 квітня минулого року на території пологового будинку є жіноча консультація № 1, яка раніше була на вулиці Драгоманова, у приміщенні Центру ПМСД «Центральний». До того як перевести цей структурний підрозділ до нас, ми повністю відремонтували частину корпусу, який планували виділити для консультації. Після цього зробили косметичний ремонт і оновили меблі в жіночій консультації № 2.

Крім того, за цей час ми купили новий сучасний кольпоскоп з обладнанням для лікування патологій шийки матки, відкрили кабінет обстеження молочної залози, кабінет йоги та арттерапії, відремонтували відділення клінічної лабораторії, докупивши туди частину необхідного обладнання, серед якого – апарат для визначення електролітів. Наразі продовжуємо докуповувати лабораторне обладнання: зараз проводиться тендер із закупівлі апарата для визначення газів крові і біохімічного аналізатора. Паралельно проводимо тендер із закупівлі сучасного обладнання для ШВЛ новонароджених і моніторингу за новонародженими у дитячу реанімацію.
Відремонтували і технічні приміщення – всі відділення патології вагітних отримали ремонт у своїх санітарних кімнатах. Ще ми повністю замінили труби водопостачання в корпусі, де знаходяться пологові відділення № 1 і № 2. Купили нову пральну машину і новий пральний каток, відремонтували харчоблок, у якому жодного разу не було ремонту від моменту відкриття пологового будинку. Все це вдалося зробити завдяки спільним надходженням із НСЗУ, міської ради і заробленим пологовим будинком коштам.

Найближчим часом хочемо впровадити додаткове харчування для жінок, які приїжджають до нас із районів. Працівники кухні до цього готові. Відповідно до вимог НСЗУ будь-яка жінка, незалежно від місця постійного проживання, має можливість отримати безплатну допомогу в пологовому будинку на свій вибір. Тому ми надаємо таку допомогу всім жінкам, які до нас звертаються. Це стосується і мешканок інших областей.

Враховуючи, що початок реформи збігся із початком пандемії COVID-19, це, звичайно, внесло певні корективи в нашу роботу. Особливо відчутні зміни відбулися із введенням карантину, коли в нас значно зменшилася кількість амбулаторних прийомів, планових госпіталізацій. Незважаючи на це, кількість пологів у нас збільшилася.

На сьогодні всі вже адаптувалися до режиму роботи під час пандемії. Ми виконуємо всі накази МОЗ, у нас є антисептики, вимірюють температуру при вході. І хоча ми не обстежуємо вагітних жінок, які приїжджають до нас на пологи (попередньо не проводимо ПЛР-тестування), але ще в санпропускнику вимірюємо температуру і збираємо анамнез пацієнтки. Якщо він не обтяжливий по COVID-19, то жінка поступає до нас у стаціонар. Якщо є сумніви – тестуємо швидкими тестами.

З 18 березня по 12 квітня у нас не проводилися партнерські пологи, але коли повернулися до них, то почали з того, що партнерів обов’язково обстежували методом ПЛР. Пізніше, відповідно до розпорядження МОЗ України, перейшли до тестування методом ІФА. Приємно відзначити, що за весь час пандемії у нашому пологовому будинку не було виявлено жодної пацієнтки, інфікованої COVID-19. Звісно, ми хотіли б, щоб так залишалося і надалі.

На сьогодні ми більш готові до цієї загрози, у нас відпрацьовано необхідні алгоритми, але перше і основне наше завдання – діагностувати інфіковану пацієнтку ще до того, як вона потрапила до нас у заклад. Хочу додати, що завдяки міській раді ми повністю забезпечені засобами індивідуального захисту. У цьому нам допомагали і волонтери, які також забезпечували нас засобами індивідуального захисту. Тому працюємо впевнено і спокійно.

Автор - Неля ЗАБОЛОТНА, Газета "Медичний вісник+"

Наші новини у Тelegram. Номер Радіо ТРЕК у Viber: 063-73-4-106-4 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Юлія Вознюк

Юлія Вознюк

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень