Ваші пращури були митцями, якщо прізвище звучить так: перевірте своє у списку

Ви точно маєте знайомих з такими прізвищами

Мовознавець Юрій Редько у дослідженні «Сучасні українські прізвища» пише, що мистецькі коріння мали прізвища Маляр з похідними Маляренко і Малярик. Схоже походження мають прізвища Богомаз з похідним Богомазюк.

Про це пише видання «Телеграф»

Вроджену співучість відображало прізвище Співак. З організацією хору (теж, очевидно, церковного) пов'язане виникнення прізвища Регент і похідного Регенчук.

Багато прізвищ вказують на те, що їхні перші носії були музикантами. Загальна назва Музика записана як прізвище у восьми областях.

 

Від цієї назви утворилося зменшене Музичка і патронімічні Музиченко, Музичук.

 

З прізвиськ музикантів виникли прізвища Дармограй і Лихограй.

Є прізвища, які походить від назви інструмента, на якому ньому грав музика:

  • Скрипник, Скрипець, Скрипка з похідними: Скрипчук; Скрипнюк, Скрип'юк, Скрипичайко, Скрипниченко;
  • Цимбаліст, Цимбаліста, Цимбалістий. Проте достеменно не відомо, що такі прізвища, як Цимбал, Цинбал з похідними Цимбалюк, Цимбалко, теж походять від назви музиканта, адже слово «цимбал» вживається і в переносному значенні;
  • Басістий, Баса, Басенко, Басюк. Ці прізвища виникли у зв'язку з тим, що його носії грали на контрабасі;
  • Дудар, Дудник і Дудаш, Дуда утворені від назви музиканта, що грав на дуді. Так само пояснюється виникнення зменшеного Дудка та утвореного від нього Дудко та одержаного по матері — Дудишин;
  • Сопівник — прізвище, утворене (з діалектною вимовою) від назви «сопільник», звідси патронімічне Сопільняк. Від слова «сопілка» походить, певно, і прізвище Софілканич на Закарпатті;
  • Бандура з похідним Бандуренко. Це прізвище могло виникнути як назва того, хто грав на бандурі, хоч тут, як і до слова «цимбал», можливі й інші пояснення.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Діана Білоус

Діана Білоус

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень