Вартість опалення шокує. Українці отримають нові платіжки за тепло вже на Різдво

Частина українських міст уже оголосили про підняття вартості опалення

Найближчими днями декілька міст України уже переглядатиме вартість опалення.

Так запорізькі тепловики вже попередили — тариф на тепло підвищується на 8% - з 1339,32 гривні до 1448,65 гривні за гігакалорію. Тариф на воду ще обраховують, але вірогідно він теж виросте.

25 листопада тарифну тему обговорюватимуть полтавська влада. Як саме зміняться тарифи, поки неясно, але місцеві комунальники розраховують, що вони стануть «економічно обґрунтованими», а це зростання як мінімум на 10%, пише видання Старана.ua.

Член НКРЕКП Ольга Бабій каже, Нацкомісія схвалила нову ціну на газ в тарифі на опалення - 6500 гривень за тисячу кубів. Для порівняння: в затверджених навесні тарифах закладався газ по 3850 гривень, тобто, збільшення складової тарифу досить істотне.

Поки ця ціна не затверджена, вона ще буде обговорюватися з ліцензіатами, - говорить Бабій.

Але, якщо ціну узгодять, підвищені тарифи можуть набрати чинності вже з 1 грудня цього року. Тобто вже до Різдва українці отримають збільшені платіжки.

За словами Ольги Бабій, НКРЕКП планує змінити ціну газу в тарифах на опалення. Як відомо, на цей опалювальний сезон комунальникам зберегли спеціальні ціни на газ, але вони теж будуть зростати, хоча і не так швидко, як ринкова ціна.



За даними видання Старана.ua у Черкасах відмовилися змінювати вартість газу закладену у тариф. Ольга Бабій припускає, що це політичне рішення:

У них в тарифі залишається ціна газу 3850 гривень за тисячу кубів. Не знаю, якщо чесно, як вони збираються працювати з таким тарифом, не виключено, що це політичне рішення, - зазначила Бабій.


Але «відмовників» поки — одиниці. Більшість тепловиків, навпаки, просять збільшити тариф ще більше - поміняти не тільки цінник на газ, але й інші складові тарифу, зокрема зарплати.
 

У багатьох в тарифі закладено зарплати технічного персоналу (електрики, слюсарі, водії тощо.) На рівні 7,5-8,5 тисяч, але в реальності таким фахівцям платять вже по 15-16 тисяч і більше. При цьому дефіцит кадрів по галузі - 30% , - говорить Бабій.


Якщо НКРЕКП перегляне ще і зарплатну складову, тариф злетить ще більше. Причому не тільки на тепло, а й на воду та електроенергію.

У структурі тарифу на тепло частка зарплат 10%, в розподілі газу - 40%, по водоканалах - 35%, розподілу електроенергії - 30%, - наводить приклад Бабій.


Самі тепловики традиційно скаржаться: працювати при нинішніх тарифах просто не зможуть.
 

У вересні тариф на транспортування газу зріс на 40%, в жовтні — така ж історія. По газу ми вже в мінусі. Люди сидять на триденці, багато звільняються. У нас 25% вакансій відкрито і заповнити їх ми не можемо.

Оскільки в карантин діяла заборона на стягнення боргів, багато ремонтних робіт не проведено в термін — на це влітку просто не було грошей. В результаті — знос мереж — до 70%, що загрожує масовими проривами труб і аваріями, - розповіли виданню в одному з регіональних теплокомуненерго.


Якщо у формулі на тепло змінять ціну на газ і зарплатну складову, тариф виросте як мінімум на 10-15%. Але це — тільки вершина айсберга.

Ще навесні НКРЕКП затвердило так звані двоставкові тарифи. Одна частина — постійна, це приблизно 80%. У неї входять витрати на закупівлю газу, електроенергію, податки, зарплати. Цю частину тарифу споживачі оплачуватимуть тільки в опалювальний сезон. Друга частина тарифу - 20%, і її планують «розтягнути» на весь рік.

Тобто потрібно буде платити не тільки в опалювальний період, а кожен місяць. При цьому ця складова повинна збільшитися приблизно вдвічі. Але оскільки помісячні суми там порівняно невеликі, споживачі підвищення так відразу і не помітять. Ці гроші повинні йти на господарську діяльність, ремонти мереж.

Вважаємо це справедливим, тому, що, наприклад, влітку, коли потрібно проводити ремонтні роботи, грошей у теплокомуненерго немає, адже масово платежі від споживачів надходять тільки в опалювальний сезон. А за новою формулою фінансування буде регулярним , - зазначив співрозмовник видання Страна.ua в одному з регіональних теплокомуненерго.


Навесні на двоставкові тарифи змогли перейти не більше ніж 10% тепловиків. Обов'язковою умовою був перехід на прямі договори зі споживачами, а їх уклали далеко не всі. З початку ж карантину нововведення відклали. Тепер комунальники чекають, що Рада врегулює це питання. Інакше нові тарифи можуть виявитися неробочими, — зазначає Ольга Бабій.

При цьому, як каже голова Житлового союзу України Олександр Скубченко, нові тарифи спочатку незаконні.
 

10 червня Кабмін вніс зміни до своєї постанови, що визначає формування тарифу на опалення. В новому варіанті вказано, що в тариф на наступний опалювальний сезон закладається ціна газу за минулий опалювальний сезон. Тоді ж міністр регіонального розвитку Чернишов назвав цю ціну - 4048 гривень за тисячу кубів. Як видно, це набагато менше тих 6500 гривень, які збирається закласти в тариф НКРЕКП.

На той момент газ коштував трохи понад 2 тисячі за тисячу кубів. Тому, озвучивши цінник в 4048 гривень, в Кабмін хотіли перестрахуватися. Зараз газ подорожчав, але ж постанова Кабміну залишається чинною.

Це означає, що будь-яка ціна газу у формулі на тепло, яка відрізняється від 4048 гривень — незаконна. А перегляд тарифу по іншому ціннику на газ — кримінальний злочин. Житловий союз буде писати заяву в Нацполіцію з вимогою розібратися — чому чинні законодавчі акти порушуються, - пояснив Скубченко.


За словами Скубченко, перш ніж підвищувати тарифи, слід було б провести їх аудит, щоб зрозуміти, наскільки вони економічно обґрунтовані.

У кожної гривні тарифу на тепло, за оцінними даними, 30 копійок — чисте злодійство. В тариф закладають необґрунтовано великі обсяги споживання й інші складові" зі стелі, - говорить Скубченко.

Матеріали Страна.ua

Наші новини у Тelegram. Номер Радіо ТРЕК у Viber: 063-73-4-106-4

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Ольга Мартинюк

Ольга Мартинюк

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень