Вага 5 тонн і дальність польоту 300 км: крилату ракету Х-22, яка вбиває українців, розробили у Дубні (ФОТО)

Ще у 60-х роках

Сьогодні вночі росія знову атакувала територію України. Цього разу ворог застосував 32 «Шахеди» і їх усіх наші сили ППО успішно ліквідували.

Про це ми писали тут:

Нічна атака ворожих ударних дронів: де пролунали вибухи

Втім, є цілі, які поки наші сили ППО не можуть збити. Зокрема, ракету Х-22.

Характеристики Х-22

Х-22 Буря – радянська надзвукова крилата протикорабельна ракета повітряного базування великої дальності. Призначалася для ураження радіолокаційно-контрастних точкових та площинних цілей за допомогою спеціальної ядерної або фугасно-кумулятивної бойової частини.

Приблизна оцінна вартість ракети Х-22 – близько $300-500 тис. 

Тактико-технічні характеристики:

  • висота польоту: 11,5-12,5 км;
  • стартова маса: 5 635 кг;
  • швидкість польоту: 3,5 мах;
  • дальність стрільби: 140-300 км;
  • висота застосування: 10 км.

Створення авіаційного ракетного комплексу К-22 на базі надзвукового бомбардувальника Ту-22 з надзвуковою крилатою ракетою великої дальності Х-22 Буря почалось ще 1958 року.

Перші дослідні зразки виготовлені 1962 року на заводі №256 ГКАТ в Дубні (з 1966 року – Дубенський машинобудівний завод).

Перший запуск ракети Х-22 у штатному режимі відбувся 2 листопада 1963 року. Через часті відмови апаратури випробування ракети затягнулися на кілька років, оскільки в 1965 році у ВПС було 105 літаків Ту-22 різних модифікацій і жодного ракетоносця. Але перспективну ракету прагнули отримати за всяку ціну.

Застосування в Україні

У ніч на 9 травня 2022 року російські агресори застосували до шести ракет Х-22 по об’єктах у містах Донецької області, розташованих у прифронтовій зоні.

Ввечері того ж дня окупанти обстріляли ракетами Х-22 торговий центр Riviera в селі Фонтанка неподалік Одеси та складські приміщення в Одесі. Тоді одна людина загинула та п’ятеро зазнали поранень.

Також у травні 2022 року окупанти здійснили ще близько пʼяти ракетних атак, застосовуючи крилаті ракети Х-22.

А вдень 27 червня 2022 року російські війська завдали удару ракетами X-22 по ТЦ «Амстор» у місті Кременчук. На момент атаки в торговому центрі перебувало близько 1 тис. людей. Торговельний центр повністю зруйнований.

Вдень 5 грудня 2022 року російські окупанти запустили ракети Х-22 із бомбардувальника Ту-22 в напрямку Кривого Рогу.

Під час масованої ракетної атаки по Україні у суботу, 14 січня 2023 року, російський бомбардувальник Ту-22м3 крилатою ракетою X-22 зруйнував багатоповерховий житловий будинок у Дніпрі. Внаслідок терористичного удару загинуло понад 20 людей. За наявною інформацією, запуск ракети відбувся над Курською областю РФ неподалік кордону з Україною.

Уночі 19 липня російські війська знову атакували Одеську область ракетами Х-22, Х-59, Онікс, а також дронами-камікадзе типу Shahed-136.

Окупанти випустили по портовій та критичній інфраструктурі Одеської області 8 крилатих ракет Х-22 (із літаків дальньої авіації Ту-22М3 з акваторії Чорного моря).

Вранці 29 грудня 2023 року війська РФ завдали масованого ракетного удару по Україні, випустивши близько 110 ракет. Серед них були і ракети Х-22.

Довідка

Дубна́ — місто на півночі Московської області Російської Федерації (125 км від Москви, на кордоні з Тверською областю), найбільший в Росії центр з досліджень в галузі ядерної фізики.

Місто розташоване на річці Волга, обмежений річками Дубна і Сестра, каналом імені Москви та Іваньковським водосховищем.

Територія — 7166 га. Кінцевий пункт залізничної гілки від ст. Вербілки Савелівського напрямку.

На території міста розташована Іваньковська ГЕС, через яку прокладений автомобільний перехід, що з'єднує район «Лівий берег» з іншими районами міста («Велика Волга», «Чорна річка» і «Інститутська частина»). 29 листопада 2018 року було введено в експлуатацію новий чотирисмуговий автомобільний міст через Волгу.

Населення Дубни становить 75 001 особа (2019 р.).

За нових часів надано статус міста (1956 р.), у зв'язку з організацією Об'єднаного інституту ядерних досліджень. 

Єдиний російський населений пункт на честь якого названо елемент періодичної таблиці Д. І. Менделеєва: «дубнієм» називали 105 хімічний елемент відкритий науковцями міста. 

Джерело: fakty

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Юлія Вознюк

Юлія Вознюк

Відкрити плей-лист

Пес знайшов гаманець із банківськими картками

На вулиці Григорія Сковороди собака знайшла гаманець із банківськими картками. Одна із карток зареєстрована на ім'я Марії Бекеш. 

Знайдено паспорт на прізвище Василюта

Знайдено паспорт Василюти Аріни Миколаївни 2006 р-н. Документ можна забрати у чергового на першому поверсі Міськвиконкому, що на вулиці Соборній, 12а 

Загублено документи Скібінський/Скібінська

Загублені документи, видані на ім'я та прізвище Микола Скібінський: студентський квиток, посвідчення водія, id картка. А також техпаспорт на мотоцикл, виданий на ім'я та прізвище Олена Скібінська.  

Більше оголошень