Обстеження ВЛК: Як підготуватися військовозобов’язаним, щоб огляд був справжнім

Не лікувались — нічого не турбувало

Військовозобов'язаним чоловікам варто бути готовими до проходження ВЛК. У цьому випадку важливе значення має інформація у програмі Helsi. Ось що говорить гендиректор медичної інформаційної системи Євген Донець:

ВЛК не покладається на Helsi, а на ті документи, які зафіксовані в системі.

 

Записи вносяться лікарями та підписуються їхнім кваліфікованим електронним підписом. Тобто це юридично значуща інформація, підтверджена відповідальною особою.

 

Тому, звісно, на них можна покладатися.

Це підтверджує і голова ВЛК Деснянського діагностичного центру Євген Шевчук:

- На питання, коли був у лікаря останній раз, відповідають нісенітницю. Тож ми заходимо в систему Helsi, перевіряємо, а він у лікаря ніколи й не був.

 

Наприклад, протягом останніх двох років. І жодних записів немає. Тобто система стала серйозною та якісною допомогою в оцінці стану здоровʼя людини.

 

Я, як голова ВЛК, вимагаю від своїх лікарів, щоб вони щоразу заходили до особистого кабінету пацієнта в Helsi та аналізували інформацію про нього: коли востаннє звертався до медиків, які є хронічні захворювання тощо», — додає очільник ВЛК.

За його словами, дані системи Helsi іноді стають єдиним джерелом медичної інформації про мобілізованого. Адже паперові документи є не завжди — лікарня може бути в окупації або ж зруйнована. Буває також, що на ВЛК приходить чоловік, який розповідає про свої численні захворювання. 

ВЛК це не профілактичний огляд

На ВЛК особа має надати всі необхідні медичні документи, ніхто не повірить на слово. Звісно, людина має право скаржитися на стан здоров’я, розповідати про захворювання. Якщо ж є об’єктивні ознаки того, що це — правда, лікар може відправити її на дообстеження. Підійдуть не лише оригінали медичних документів, а й копії чи фото в телефоні. 

- На сьогодні нотаріально завіряти копії медичних висновків для ВЛК не потрібно. Тільки якщо військово-лікарська комісія проводиться у штатних ВЛК дистанційно. А так ми робимо з фото ксерокси та додаємо.

 

Якщо медичні висновки, консультації та обстеження були, наприклад, пів року тому, можемо відправити людину на дообстеження, щоб перевірити її стан зараз — пояснює голова ВЛК. 


Чи можна «підготуватися» до ВЛК?

Комісія звертає увагу не на діагнози, а на те, чи лікувалася людина, чи впливало захворювання на її організм і як саме. Може здатися, що військовозобов’язаним потрібно вже зараз іти до лікарів, проходити обстеження, щоб потім надати ВЛК всі необхідні папери. Та робити це запізно.

Логіка фахівців ВЛК така: є хвороба — людина мала її лікувати; не лікувала — отже, її нічого не турбує.

Голова ВЛК Деснянського діагностичного центру Євген Шевчук про свої спостереження:

Підготовленими, з висновками лікарів, аналізами та історіями хвороб на ВЛК приходять тільки 20% людей. Це максимум. 

 

Цифровізація ВЛК & Helsi

Медична система в Україні за останні роки суттєво цифровізувалася: можна й консультацію лікаря отримати онлайн, і лікарняний відкрити, і навіть отримати е-рецепт на препарати. Тож виникає логічне запитання: чи можливо пройти ВЛК онлайн, надавши у Helsi всі наявні довідки, виписки, історії хвороб?

На сьогодні дистанційні ВЛК передбачені лише для військових, які лікуються за кордоном і мають нотаріально завірені медичні документи. Це передбачено наказом №402 Міноборони України. 

Всі інші військовозобов’язані не можуть онлайн надати медичні документи для проходження ВЛК.

Чи могла би система Helsi на основі діагнозів чи історії хвороби видавати рекомендацію лікарю про те, чи придатна людина до військової служби?

Це б могло скоротити черги на проходження ВЛК й роботу самої комісії. Однак, поки що про це не йдеться — для цього немає правових підстав. 

Нагадаємо, що в разі незгоди з висновками лікарів рішення ВЛК можна оскаржити у судовому чи адміністративному порядку

Джерело: hromadske

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Олена Швидка

Відкрити плей-лист

Знайдено паспорт на прізвище Василюта

Знайдено паспорт Василюти Аріни Миколаївни 2006 р-н. Документ можна забрати у чергового на першому поверсі Міськвиконкому, що на вулиці Соборній, 12а 

Загублено документи Скібінський/Скібінська

Загублені документи, видані на ім'я та прізвище Микола Скібінський: студентський квиток, посвідчення водія, id картка. А також техпаспорт на мотоцикл, виданий на ім'я та прізвище Олена Скібінська.  

Знайдено автомобільні номера

  Знайдено автомобільні номера ВК1273НА , ВК7773ВК

Більше оголошень