В Україні візьмуться за захист фрилансерів. Для цього – обкладуть їх податками

Так звані «позаштатники» нині юридично та соціально незахищені, впевнена влада

В Україні вирішили «захистити» фрилансерів.

Для людей, які не працюють у штаті, Кабмін розробив новий вид трудових відносин – «нестандартний».

У майбутньому це дозволить фрилансерам укладати договори на роботу без фіксованого робочого часу, повідомляє OBOZREVATEL.

До прикладу, на сьогодні у них є три схеми роботи:

♦ оформити ФОП, працювати за офіційними договорами з юридичними особами і сплачувати податки;

♦ працювати як фізична особа й оформляти трудові відносини через цивільноправові договори;

♦ укладати тільки усну домовленість.

За даними експертів, за першою – найбільш захищеною схемою – працюють одиниці.

Проблеми у «позаштатників» виникають тому, що відносини із замовником часто не оформлені взагалі або недооформлені. Адже кожне замовлення має оформлятися окремим цивільноправовим договором, а прийняття готової роботи – актом прийому виконаних робіт, за яким і виплачують винагороду виконавцю, пояснюють експерти.

Суперечки за цивільно-правовими договорами вирішуються в судовому порядку. Але зазвичай, оскільки відсутня повідомна реєстрація таких договорів, вони неналежно оформлені або трудові відносини взагалі не оформлені, доводити в судах факт виконання таких замовлень вкрай проблематично.

 

Це вимагає значного часу і залучення свідків, а їх або немає, або вони не бажають давати показання, - каже президентка Всеукраїнської асоціації кадровиків Вікторія Липчанська.

Відповідно до нового законопроєкту про регулювання нестандартних форм трудових відносин, може бути введена нова форма трудового договору – договір із нефіксованим робочим часом.

Що це дасть:

  • сторони самі можуть визначати обсяг роботи, режим і час її виконання (але відпрацювати співробітник повинен не менш як 32 години на місяць);
  • оплата праці передбачається за той час, коли фрилансер виконує роботу, за цей же обсяг роботи в годинах будуть платити податок;
  • фрилансерам буде нараховуватися страховий стаж, у разі необхідності людина отримує лікарняний лист та інші соціальні гарантії, які має офіційно оформлений співробітник.

Нині більшість фрилансерів приходять на цей ринок через вільні умови роботи. Їм не потрібно, зокрема постійно їздити в офіс і «відсиджувати» потрібну кількість годин.

Але, крім переваг, є у цієї сфери і недоліки:

соціальна незахищеність – фрилансер не може розраховувати на оплачуваний лікарняний, відпустку, не отримує трудового стажу;

юридична незахищеність – фрилансеру складно захистити свої права в межах закону через невідповідну форму трудових відносин.

Але чи стане фрилансерам легше працювати?

Попри всю привабливість ідеї, частина учасників ринку все-таки буде уникати таких взаємин. Насамперед, аби зекономити на податках, каже директор сервісу віддаленої роботи і фрилансу Freelancehunt Валентин Зюзін:

На нашій платформі вже 5 років працює сервіс «Бізнес сейф», де між замовником-юрособою і виконавцем укладаються договори, сторони сплачують податки, а наш майданчик виступає посередником і допомагає в оформленні документів.

 

Однак тих, хто готовий офіційно проводити платежі, на жаль, не так багато. Якщо виконавець виступає як фізособа, з нього повинен утримуватися прибутковий податок і військовий збір – 19,5%.

 

Втрачати п'яту частину гонорару багато хто не хоче, і вони вмовляють замовника перейти до звичайної процедури роботи через оплату на картку.

На нову модель регулювання дивляться скептично і самі фрилансери.

Хоча цей ринок зараз фактично не має правил, багато учасників, які на ньому працюють, уже пристосувалися до умов і навчилися самостійно відстоювати свої права.

Наші новини у Telegram. Номер Радіо ТРЕК у Viber: 063-73-4-106-4

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень