«Слуги народу» в Раді пропонують внести зміни до закону про мову (ФОТО)

Російську можуть зробити офіційною?

Закон про мову потрібно міняти, але в «Слуги народу» немає єдиної позиції з цього питання.

Про це в інтерв'ю «Главкому» заявив спікер Верховної Ради Дмитро Разумков.

За словами Разумкова, проблеми з мовним законом, зокрема, в питанні квот на телебаченні і радіо, є, і вони досі не врегульовані. Він підкреслив, що в Україні багато людей говорять на різних мовах, і повинні бути враховані інтереси всіх.

 

Разумков заявив, що політики намагаються «заробити бали» на мовному питанні й не тільки, і без такого бажання було б знято багато проблем.

На питання про те, чи вважає він, що закон про мову повинен бути змінений, спікер Ради відповів ствердно. Водночас він уточнив, що в порядку денному найближчих тижнів роботи парламенту законопроєктів з цього питання немає.

У фракції «Слуга народу», за словами Разумкова, зустрічаються як радикально налаштовані на захист української мови, так і ті, хто буде займати протилежну позицію.


Водночас, він вважає, що більшість буде дотримуватися центристської позиції, не уточнивши, в чому вона полягає.

Тим часом сайт NEWS повідомляє, що в парламенті вже зареєстрували проєкт закону про внесення змін до Регламенту Верховної Ради України щодо мови роботи №3084.

Авторами стали народний депутат від «Слуги народу» Максим Бужанський та депутат від «Опозиційної платформи – за життя» Олег Волошин.

Максим Бужанський у приміщенні ВРУ

Ним пропонується у статті Регламенту щодо місця проведення та мови ведення засідань Верховної Ради внести зміни.

Так, мовою роботи посадових осіб Верховної Ради, на яких поширюється дія закону «Про державну службу», є державна мова. А народні депутати можуть використовувати російську.

«Відповідно до статті 10 Конституції Україні в роботі Верховної Ради може використовуватися російська та інші мови національних меншин України», – йдеться у запропонованих змінах.

Крім того, автори підкреслюють, що за потреби Апарат Верховної Ради України має забезпечити переклад з мов національних меншин України на державну мову і навпаки.

«Народні депутати та інші особи, на яких не поширюється дія Закону України «Про державну службу», на пленарних засіданнях Верховної Ради, парламентських слуханнях, в роботі органів Верховної Ради можуть використовувати для всіх видів виступів, передбачених у статті 32 цього Регламенту, мови національних меншин України. У такому разі за потреби Апарат Верховної Ради України забезпечує переклад з мов національних меншин України на державну мову і навпаки», – написано у законопроєкті.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Микола Кульчинський

Микола Кульчинський

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень