В який день краще пекти паски і готувати крашанки до Великодня

Церковні рекомендації

Вже цієї неділі буде Великдень. Тиждень, який триває, називається Страсною седмицею і кожен день у цей період має своє значення і правила.

З давніх-давен люди на Великдень фарбували яйця й отримували великодній символ двох видів:

  • крашанки — однотонні яйця, пофарбовані натуральним барвником;
  • писанка — розписані вручну символи свята.

Також православні віряни на Великдень печуть паски. Ця страва – символ того, як Ісус після воскресіння приходив до своїх учнів на трапезу. Вони залишали на столі місце і ставили в центр круглий хліб з горіхами та родзинками. Такий хліб пізніше стали пекти в храмах, а потім і в сім'ях, погоджуючись з тим, що разом з символом свята в кожен будинок приходить Господь.

Коли пекти паску і фарбувати яйця у 2022 році

Пекти паски і фарбувати яйця у Страсну п'ятницю заборонено, бо це день великої жалоби. Деякі віряни стверджують, що як виняток можна приступити до готування після 15:00, коли в храмах вже винесуть плащаницю. 

Найкращий день, коли можна випікати великодні паски і фарбувати яйця – це Чистий четвер. Альтернативний варіант — спекти паску в суботу.

Пам'ятайте про те, що випікати паски потрібно з чистими помислами і молитвою, ні в якому разі не кричати і не лаятися. За старих часів вірили, що форма і зовнішній вигляд готової паски підкажуть, що буде з сім'єю в майбутньому. Рівна паска означала любов і благополуччя, а негарна обіцяла сварки і розчарування.

Джерело: УНІАН

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Юлія Вознюк

Юлія Вознюк

Відкрити плей-лист

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Знайдено паспорт на прізвище Федорчук

У Рівному на вул. Київська в районі Спорттоварів знайдено паспорт, на прізвище Федорчук Юрій. Власник може звертатися за номером

Знайдено посвідчення з інвалідності на прізвище Ющук

Знайдено посвідчення з інвалідності другої групи на імʼя Ющук Олександр Миколайович та банківську картку ПриватБанк.  

Більше оголошень