В Україні зміняться правила купівлі доларів та іншої валюти

Кого торкнуться зміни

В Україні зміняться правила купівлі доларів та іншої іноземної валюти. Ці покупки підлягатимуть обов'язковому декларуванню. Проте декларувати їх доведеться не всім громадянам, а лише РЕР (політично значущим особам) – депутатам, чиновникам та суддям.

Відповідний законопроєкт № 9457 вже розглянули у профільному антикорупційному комітеті Ради та рекомендували депутатам проголосувати за нього у першому читанні.

При цьому декларувати всі випадки купівлі валюти не доведеться навіть РЕР-ам.

 

Підлягатимуть декларуванню лише суми покупок, які перевищують 50 прожиткових мінімумів для працездатних осіб.

 

При цьому прожитковий мінімум береться до 1 січня звітного року.

Цьогоріч ця сума становитиме 134 тис. грн. або близько 3,5 тис. доларів. Тобто якщо чиновник купує, наприклад, 3000 доларів, то звітувати в цьому він не зобов'язаний.

Навіщо запроваджують декларування при купівлі валюти?

Автори законопроєкту кажуть, що на таких купівлях-продажах доларів можна непогано заробити. Оскільки курс долара доволі динамічно змінюється, навіть на подвійній конвертації гривня-долар-гривня можна підняти чималі гроші. Якщо, звичайно, йдеться про великі суми. Експерти кажуть, що за правильно обраних моментів купівлі-продажу великих сум можна заробити мільйони гривень прибутку.

Таким чином, декларування таких покупок буде на руку чесним чиновникам і виб'є ґрунт з-під ніг нечесних. У чесних чиновників завжди буде виправдання, звідки взялися несподівані гроші.

 

Мовляв, купив валюту, коли вона була дешевою, а потім її вигідно продав, коли вона подорожчала. 

 

Про те, звідки взагалі у чесного чиновника гроші на купівлю великої суми валюти, історія замовчує.

А ось казнокрадам і хабарникам тепер буде складніше виправдати свої раптові доходи вдалими операціями на валютному ринку, бо вони повинні будуть підтвердити ці угоди деклараціями.

Джерело

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Діана Білоус

Діана Білоус

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень