В Україні змінилися повістки та правила їх вручення: до чого готуватися чоловікам?

Адвокат дав детальне пояснення

Правила вручення повістки та самі повістки в Україні докорінно змінилися. Адвокат Роман Сімутін детальніше розповів про нововведення. 

Йдеться про те, що після внесення змін до статті 22 закону України «Про мобілізацію» 11 квітня 2024 року, усім військовозобов'язаним варто готуватися до вручення повісток будь-ким у військовій формі, а також в електронному кабінеті. При цьому начальника ТЦК буквально «усунули» від виконання цих обов'язків.

- Так, ви праві, будемо говорити за повістки, виписані на коліні, які фактично узаконили шляхом внесення змін, - уточнив адвокат.

 

Як було раніше?

У «старих» повістках було зазначено, що такий-то громадянин, відповідно до розпорядження з номером і датою викликається до ТЦК.

- Це додаток №11 до постанови Кабміну №1487 від 30.12.2022 року. Де зазначалося, що повістка повинна бути заповнена та підписана начальником ТЦК, - пояснив юрист.

За його словами, розпорядження - основа основ, яка слугувала підставою для виклику громадянина та наділення представника ТЦК повноваженнями на її вручення.

- Простими словами. Начальник ТЦК повинен був видати розпорядження, де у першому пункті мав зазначити осіб, яких викликає: їх може бути хоч і 100, а у другому пункті - визначити уповноважених осіб ТЦК на їх вручення, - зауважив Сімутін

У такий спосіб дотримувалася процедура, а визначені представники наділялися повноваженнями, як того вимагала стаття 19 Конституції (згідно з якою органи влади повинні діяти у межах та спосіб передбачений законом).

Адвокат уточнив: якщо такий порядок порушувався, тоді у повістці не зазначалося розпорядження, а представник не міг підтвердити свої повноваження. Отже, в особи не виникало обов'язку приймати повістку.

Як стало тепер?

Згідно із проголосованими народними депутатами змінами, тепер у повістці про виклик до ТЦК зазначаються:

  • ПІБ і дата народження - кому адресована повістка
  • найменування ТЦК, що видав повістку
  • мета виклику до ТЦК
  • місце, день і час явки за викликом
  • підпис (електронний цифровий підпис) посадової особи, яка видала (сформувала) повістку
  • реєстраційний номер повістки
  • роз'яснення про наслідки неявки та про обов'язок повідомити про причини неявки

- А тепер уважно шукаємо фразу чи слово: «розпорядження». Упс, а його не має! Зате є ось таке формулювання: «підпис посадової особи, яка видала повістку».

 

Тобто фактично повістку може вручити будь-яка посадова особа і це не обов'язково начальник ТЦК, - наголосив юрист.

Він уточнив, що це може бути «звичайний керівник якогось відділу із двох осіб або начальник якоїсь зміни, патруля і тому подібне».

- Одним словом, у ТЦК не буде рядових, всі будуть начальниками й повістки підписуватимуть теж вони.

 

Це я трошки згущую фарби, але далі ви все зрозумієте, - зауважив чоловік. 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Анна Карпець

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень