В Україні запрацюють нові правила встановлення лічильників, а оплату за воду та тепло рахуватимуть по-іншому

Наявність колективних лічильників тепла й води відтермінували

Обов’язкове встановлення будинкових лічильників тепла та води в Україні хочуть відтермінувати на два роки. А у разі їх невстановлення штрафів поки не нараховуватимуть.

При цьому у будинках, де прилади обліку вже встановлені, під час воєнного стану дозволяється не знімати показання лічильників, якщо їхні дані не передаються дистанційно. А плату за комуналку нараховуватимуть по-іншому.

Зміни до Закону «Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання» передбачені законопроєктом №7589.

Нагадаємо, йдеться про обов’язкове встановлення будинкового лічильника тепла і холодної води, які мали встановлювати обслуговчі компанії. А за відсутність лічильників передбачався штраф.

Якщо запропоновані поправки приймуть, то термін встановлення лічильників тепла і води відсунуть на два роки - до 1 серпня 2024 року.

 

Протягом цих двох років жодних штрафних санкцій за невстановлені лічильники не застосовуватимуть.

Що іще передбачено законопроєктом?

  • Перевірку лічильників у воєнний час не проводитимуть. Її відкладуть на післявоєнний період.
  • З лічильників, які вже встановлені у багатоквартирних будинках, у період воєнного стану можна буде не знімати показань.
  • У перші три місяці після скасування воєнного стану представник підприємства, що надає комунальні послуги, має зняти показання лічильника. Вони будуть вихідними для подальшого нарахування.
  • Плату за комуналку (тепло і воду) мешканцям будинку нараховуватимуть по-іншому.

Як мешканцям будинку нараховуватимуть плату за воду і тепло під час війни?

  • Рахунки за тепло формуватимуть на основі методики розподілу між споживачами обсягів спожитих у будівлі комунальних послуг. Цю методику затверджено Мінрегіоном. При цьому рахунок за опалення залежатиме, зокрема, від температури повітря на вулиці.
  • За аналогічною методикою розраховуватиметься і плата за воду для мешканців, які не мають квартирних лічильників води, або які не передають показання своїх лічильників.
  • Для тих мешканців, у яких встановлені у квартирах лічильники води, плата за воду нараховуватиметься за їхніми показаннями.

Джерело: Today.ua

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Ольга Мартинюк

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень