В Україні таки БУДЕ обов'язкова вакцинація: МОЗ дав повний перелік професій

Цікаво, що медиків у цьому списку немає. Зате є працівники освіти, чиновники та інші

В Мінохорониздоров'я опублікували проєкт наказу, який зобов'яже представників низки професій вакцинуватися від Covid-19. В іншому випадку їх зможуть відстороняти від роботи.

Згідно з законопроєктом від МОЗу, до списку професій, які підлягають обов’язковим профілактичним щепленням, потрапили:

  • працівники закладів вищої, післядипломної, фахової передвищої, професійної (професійно-технічної), загальної середньої освіти (у т.ч. спеціальні), дошкільної, позашкільної, закладів спеціалізованої освіти та наукових установ, незалежно від типу та форми власності;
  • співробітники центральних органів виконавчої влади та їх територіальних підрозділів;
  • працівники місцевих державних адміністрацій.

У документі вказано, що за відмову або ухилення від вакцинації, людей цих професій усуватимуть (відсторонятимуть) від роботи.

Такі заходи потрібні для того, аби зробити кампанію з вакцинації в Україні більш ефективною. За словами очільника МОЗ Віктора Ляшка, охоплення імунізації серед представників цих професій наразі недостатнє, на відміну від медиків і військових (серед них вже 80% вакцинованих).

Обов'язкова вакцинація законна, але хто це контролюватиме?

За словами міністра охорони здоров'я, ст. 12 Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб» передбачено, що працівники окремих професій, виробництв та організацій підлягають обов'язковим щепленням від інфекційних хвороб:

Європейський суд з прав людини у квітні 2021-го підтвердив положення національного законодавства, що обов'язкова вакцинація є законною і може бути необхідною в демократичних суспільствах та не протирічить Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, - наголошує Ляшко.

♦️Контролювати вакцинацію у цих сферах зайнятості повинні роботодавці. Якщо співробітник не буде щеплений - його повинні усунути від роботи.

А от перевірку виконання цієї вимоги здійснюватиме Держпродспоживслужба.

Коли нові правила наберуть чинності

Віктор Ляшко каже, що указ про перелік професій, що підлягають обов'язковій вакцинації, після підписання МОЗ направлять на перевірку в Міністерство юстиції. На погодження в Мін’юсту буде місяць. І лише після цього документ буде офіційно зареєстрований та затверджений, уточнив Ляшко.

Міністр освіти Сергій Шкарлет, своєю чергою зазначив, що конкретний список професій, який підлягає вакцинації, затвердять уже найближчим часом.

Чому медики не увійшли до списку?

Як зауважив голова МОЗу, медичні працівники в обов'язковий список не увійшли, оскільки, як і військові Збройних сил України та структури МВС, у цій сфері рівень вакцинації – достатній.

На сьогодні йдеться про більш як 80% вакцинованих, зауважив Ляшко.

Джерело: РБК-Україна

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень