В Україні суттєво змінили порядок виходу у відпустку без збереження зарплати

Оновлення від 19 липня 2022 року

В Україні почали діяти зміни до закону щодо оптимізації трудових відносин, прийняті 1 липня 2022 року. Згідно з ними, роботодавець може надавати на прохання працівника відпустку без збереження зарплати, повідомляє ФПУ.

При цьому, де-факто обмежень щодо кількості таких відпусток немає, окрім того, що вона може надаватися винятково на період дії воєнного стану. Водночас працедавець не може відмовити працівнику у наданні цієї відпустки, якщо співробітник відповідає умовам її отримання.

Згідно з внесеними правками, відпустка без збереження з/п з 19 липня 2022 року надається:

  • Винятково для працівників, що виїхали за межі України або отримали статус ВПО, що затверджується відповідною довідкою. При цьому, якщо працівник, що перебуває у зазначеній відпустці, повертається, то втрачає право вимагати продовження такої відпустки.
  • Тривалістю не довше, ніж 90 календарних днів, у період дії воєнного стану. Разом з тим закон не обмежив можливість надання такої відпустки декілька разів, проте тривалість «частин» цих відпусток не може перевищувати вказаних 90 діб.

За заявою працівника з умовою, що працедавець не може відмовити працівнику у наданні цієї відпустки, – якщо співробітник може підтвердити факт свого виїзду за кордон або офіційно набув статусу ВПО.

Зауважимо, що така відпустка без збереження заробітної плати не зараховується до стажу роботи, що дає право на щорічну основну відпустку.

Крім того, під час дії воєнного стану за працівниками зберігається право на такі відпустки:

  • Без збереження зарплати за сімейними обставинами та з інших причин. Може надаватися на термін, обумовлений угодою між працівником та роботодавцем, проте не більш як на 15 календарних днів на рік. Роботодавець має право відмовити у наданні такої відпустки, разом з тим примусово у неї відправити без згоди працівника – не може.
  • Без збереження зарплати на період карантину, встановленого Кабміном. При цьому, тривалість такої відпустки не входить до відпустки без збереження заробітної плати за сімейними обставинами та з інших причин.

Джерело: 24 канал

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Знайдено паспорт на прізвище Федорчук

У Рівному на вул. Київська в районі Спорттоварів знайдено паспорт, на прізвище Федорчук Юрій. Власник може звертатися за номером

Знайдено посвідчення з інвалідності на прізвище Ющук

Знайдено посвідчення з інвалідності другої групи на імʼя Ющук Олександр Миколайович та банківську картку ПриватБанк.  

Більше оголошень