В Україні реформують зарплати: кого торкнуться зміни?

В уряді передбачили новий підхід до формування заробітної плати

Фото ілюстративне. Зарплата медиків у Польщі в рази вища за нашу

В Україні стартує реформа оплати праці у державних органах. Незабаром зміниться механізм формування заробітних плат державних службовців, що може призвести до суттєвого збільшення розміру виплат, повідомляє finance.

Влада збирається підвищити розмір виплат держслужбовцям, які зараз отримують оклад, премії та деякі надбавки, зокрема надбавку за вислугу років.

Відповідне рішення на засіданні 10 листопада схвалив Кабінет Міністрів. Документ розробляли у Нацагентстві з питань держслужби.

Якими будуть зміни?

В Україні збираються запровадити уніфіковану класифікацію посад держслужбовців, їм присвоять спеціальні коди.

Посади поділять на сім'ї (за загальними напрямами діяльності) та рівні (залежно від складності та відповідальності). Вони будуть визначені у Каталозі типових посад, який затвердить Кабмін.

Зарплата буде ділитися на «основну» та «додаткову».

Основна (не менше 70%) — це безпосередньо посадовий оклад з надбавками. Вона не залежатиме від рішення керівника та є фіксованою.

Додаткова (не більше 30% від загального розміру зарплати) — це премії (місячні, квартальні та річні), а також компенсації за додаткове навантаження і за виконання роботи на вакантній посаді. Розмір цієї виплати залежатиме від особистого внеску держслужбовця до загального результату роботи, його ініціативності, якісного та своєчасного виконання завдань.

Оклад і надбавка за вислугу років для держслужбовців

Документом передбачено, що оклад службовця в державному органі обласного чи районного значення не може бути меншим за два розміри прожиткового рівня для працездатних осіб (з 1 грудня такий розмір становитиме 2393 грн, тобто йтиметься про оклад у щонайменше 4786 грн).

Зменшать розмір надбавки за вислугу років.

 

Якщо зараз його встановлено на рівні 3% посадового окладу за кожен рік роботи в держоргані, але він не може перевищувати загалом 50% такого окладу, то з ухваленням законопроєкту буде всього 2% і він не зможе перевищувати загалом 30% посадового окладу.

Розмір компенсації виконання роботи з вакантної посади пропонується встановити лише на рівні 50% посадового окладу. Наразі розмір такої компенсації залежить від рішення керівника – залежно від економії фонду оплати праці.

Премії будуть окремим пунктом

Окремо буде розроблено положення щодо преміювання.

У зв'язку з новим підходом до оплати праці держслужбовців відбудеться оптимізація структур і штатів держорганів. Скорочення проведуть за рахунок посад, які тривалий час залишаються вакантними.

Передбачається, що через 5 років після запровадження нового підходу зарплата держслужбовців становитиме 90% заробітку на посадах аналогічного рівня складності та відповідальності у приватному секторі.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень