В Україні проведуть масштабну реформу пенсій: названо дату запуску нової системи

У межах цієї реформи в Україні пенсійні виплати планують перевести у бали

В Україні вже в липні 2025 року очікується запуск нової солідарної пенсійної системи. Новий формат розрахунку пенсій включатиме базову та страхову складові на основі пенсійних балів та розміру страхових внесків.

А ось додаткові пенсії за накопичувальною системою з'являться не раніше закінчення війни.

Про це розповіла міністерка соціальної політики Оксана Жолнович.

Я впевнена, що нова солідарна система запрацює з липня 2025 року.

 

І відразу після закінчення війни почнеться робота і накопичувальної обов'язкової пенсійної системи, – цитує «Інтерфакс-Україна» заяву Жолнович на форумі Global Digital Social Forum 2024: Empower community.

Як уже розповідали у відомстві, у межах цієї реформи в Україні пенсійні виплати планують перевести у бали. Схожа система працює в Литві та низці інших країн.

Імовірно, кожен українець із середньою зарплатою умовно отримуватиме 10 балів.

 

Якщо зарплата на 20% вища за середню – 12 балів, а якщо на 20% менша – 8 балів. Кожен бал буде оцінено у початкову суму. 

 

Такий перерахунок має спричинити збільшення пенсій українцям, які вже давно вийшли на заслужений відпочинок.

Тобто в Мінсоцполітики вкотре обіцяють вирішити проблему зі «старінням» виплат. Однак, як йдеться у матеріалі OBOZ.UA, у відомстві не дають чітких пояснень на головне питання – ресурсу для достатнього розміру пенсій немає.

Для цього потрібно або у кілька разів більше тих, хто працює, або у кілька разів підвищити усі зарплати. Навіть якщо перерахують виплати, головну проблему – низький рівень виплат – це не вирішить. Для цього довелося значно збільшувати бюджет ПФУ. 

Чинна солідарна система (коли працівники утримують пенсіонерів за рахунок соціальних внесків) не може забезпечити високу пенсію в жодній країні світу.

 

Тому, крім солідарної системи, також використовують накопичувальну.

 

В Україні діють лише приватні накопичувальні фонди, у яких бере участь близько 900 тис. українців.

 

При цьому зараз налічується близько 10 млн працюючих платників єдиного соцвнеску, що містять близько 10 млн пенсіонерів.

Отже, згідно з розрахунками редакції OBOZ.UA, щоб забезпечити середню пенсію у 7522 грн, середня зарплата має зрости до 39 423 грн. Або кількість платників ЄСВ має зрости з близько 10 мл до 21,3 млн осіб. Обидві умови реалізувати швидко неможливо.

Тобто без запровадження накопичувального рівня досягти справді високих пенсій неможливо. А такі пенсії стосуватимуться лише майбутніх пенсіонерів.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Діана Білоус

Діана Білоус

Відкрити плей-лист

Пес знайшов гаманець із банківськими картками

На вулиці Григорія Сковороди собака знайшла гаманець із банківськими картками. Одна із карток зареєстрована на ім'я Марії Бекеш. 

Знайдено паспорт на прізвище Василюта

Знайдено паспорт Василюти Аріни Миколаївни 2006 р-н. Документ можна забрати у чергового на першому поверсі Міськвиконкому, що на вулиці Соборній, 12а 

Загублено документи Скібінський/Скібінська

Загублені документи, видані на ім'я та прізвище Микола Скібінський: студентський квиток, посвідчення водія, id картка. А також техпаспорт на мотоцикл, виданий на ім'я та прізвище Олена Скібінська.  

Більше оголошень