В очікуванні ядерної війни європейці та американці у паніці «змітають» з аптек препарати йоду: чи допоможе це у випадку реальної загрози

Що кажуть фахівці

З початку війни росії проти України, люди масово почали «змітати» з аптечних полиць препарати йоду, адже бояться, що кремль застосує ядерну зброю.

Ці побоювання не є безпідставними, оскільки рф погрожує західному світу натиснути «червону кнопку» у разі, «якщо виникне загроза існуванню росії», повідомляє Високий замок

Чи справді ці ліки допоможуть уникнути радіаційного отруєння?

Йод – це солі йодиду кальцію.

Якщо прийняти їх незадовго до або відразу після ядерної ка­тастрофи, щитоподібна залоза вбере корис­ний йод, тим самим заблокувавши потра­пляння у неї радіоактивного, – пояснюють експерти польського інформаційного порта­лу Nauka jest niesamowita.

Одним з основних ризиків тривалого ра­діоактивного опромінення є розвиток раку щитоподібної залози, особливо у дітей. Після Чорнобильської катастрофи такі випадки почали реєструвати дуже часто. Подібні повідомлення з’явилися і після аварії на АЕС в японській Фукусімі. За радіаційного впливу відповідна доза йому може (при­наймні теоретично) зменшити такий ризик.

Важливо, що йод не потрібно приймати для регулярної профілактики. Це може призвести до ряду побічних ефектів.

У Facebook-групі «Доказові батьки» лікарі закликають українців не впадати у паніку, не ковтати таблетки йоду жменями й, тим більше не пити розчин йоду.

Дитячий лікар-ортопед Віктор Кірейко розповів, що навіть якщо ви перебуваєте у районі радіоактивного зараження, це не означає що у вас обов’язково розвинеться рак щитоподібної залози.

 

Опромінення цієї залози у дітей 10 мГр збільшує частоту раку щитоподібної залози приблизно на 5 випадків на мільйон населення на рік.

Для профілактики захворювань щитоподібної залози, за словами фахівця, слід приймати саме йодид калію, а за його відсутності – перхлорат йоду. Хоча йодид ка­лію однозначно є більш ефективним.

Управління з продоволь­ства і медикаментів США схвалило такі дози йодиду ка­лію:

  • для немовлят віком до 1 місяця – 16 мг;
  • дітей віком від 1 місяця до 3 років – 32 мг;
  • від 3 до 18 років – 65 мг;
  • дорослих – 130 мг.

Самостійно продовжувати приймання препаратів йоду довше однієї доби не рекомендується. 

Приймати йодид калію слід тільки, якщо ви точно перебуваєте у зоні радіаційного за­раження, про що повинні сповістити офіційні джерела.

Використання антисептиків на основі йоду всередину з метою профілактики раді­аційного зараження – неефективне та може завдати шкоди.

Важливо пам’ятати, що препарати йоду не є універсальним про­тирадіаційним засобом!

Що ж тоді робити у разі небезпеки?

Лікарка дерматолог-онколог Вікторія Ганжа наголосила, калій йодид допомагає зменшити ризик раку щитоподібної залози, але не захищає від променевої хвороби, лейкозів та інших онкопроцесів, не рятує від безпліддя і не знижує тератогенної дії.

Калію йодид – це те, що треба прийняти у разі оповіщення, але його зараз немає в аптеках. «Згрібати» йодо­марин та інші подібні препарати немає сенсу, бо «коли що», доведеться прийняти кількасот таблеток. Бетадин, бета-йод та подібні засоби фа­хівчиня радить залишити для обробки ран.

 

Якщо ви вже випили чогось у пані­ці, зупиніться. Більше нічого не робіть. Не ви­кликайте блювання, не промивайте шлунка. Просто зупиніться. Не тріть дітей спиртовими розчинами йоду, не малюйте їм сіток, квітів, картин на сідницях! Це не тільки неефектив­но, а й може спричинити опік.

Що трапиться, якщо на Землі одночасно підірвати весь арсенал ядерної зброї?

Це – дуже погана ідея, щобільше – фатальна для людства.

Сотні боєголовок вистачило б, щоб занурити світ у жахливу ядер­ну зиму. По всій Земній кулі роками б утримувалася мінусова темпе­ратура, наслідком чого став би екстремальний неврожай. Крах гло­бальної системи продовольства призвів би до голоду у всьому світі.

Ядерна катастрофа виникне, якщо застосувати лише п’ять боєго­ловок. Це не призведе до такого жахливого сценарію, як ми описали вище, але руйнації будуть величезними. Близько мільярда людей за­гине.

Загалом у світі є понад 15 000 ядерних боєголовок:  по 7 000 одиниць мають росія та США. Решта приблизно рівномір­но розподілена між Францією (300), Китаєм (260), Великою Брита­нією (216), Пакистаном (110-130), Індією (100-120), Ізраїлем (80) і Північною Кореєю (менш ніж 10).

Якого масштабу руйнувань можна досягти, якщо пустити в дію одночас­но всі? Можна знищити все живе на планеті.

Якщо світовий ядерний арсенал скласти у великий кошик та скинути його, приміром, на Амазонію, то сила вибуху буде такою, наче ми підірвали 3 мільярди тонн тротилу.

Це – те саме, якби одно­часно «прокинулося» і почало виверження 15 Кракатау в 1883 році. Нагадаємо: тоді відбулося одне з найпотужніших в історії людства вивержень вулкана.

Детонація всього запасу ядерної зброї у цій точці світу призве­ла б до формування вогняної кулі, яка б сягала... 50 (!) кілометрів у діаметрі. Вона б знищила все живе у радіусі 3 тисяч кілометрів та зге­нерувала потужні хвилі тиску, які б оберталися довкола Земної кулі впродовж кількох тижнів.

Атомний «гриб» піднявся б у найвищі шари атмосфери, і мільйо­ни тонн згорілого матеріалу були б викинуті у повітря. На місці вибуху утворилася б 10-кілометрова воронка. Південну Америку охопили б люті пожежі, у порівнянні з якими недавня пожежа у Каліфорнії, яку визнали найбільш руйнівною за всю історію людства, здалася б невинним жартом.

Високий рівень радіації вбив би більшість живих істот. Цей ре­гіон став би непридатним для життя, а на решті території випав би радіоактивний дощ. Світ занурився б у ядерну зиму.

 

Невелика кількість людей ще жила б якийсь час у цьому без­просвітному мороку, але їхнє життя навряд чи можна було б назвати приємним.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Аліна Тис

Аліна Тис

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень