Усікновення глави Іоанна Предтечі: звичаї, прикмети та заборони дня

11 вересня - день Усікновення голови Іоанна Предтечі

Іван Предтеча був біблійним пророком, який розповів світу про прихід Спасителя. В цей день згадують скорботну подію – страту Предтечі і Хрестителя Господнього Івана.

У цей день - суворий піст, выд цього й пішла назва - Іван Пісний. Іоанн Хреститель - один з найбільш шанованих святих у світі. 11 вересня бажано сходити до церкви і помолитися за здоров'я своїх близьких.

Вважається, що цей день завершує літо. У народі говорили: “Іван Пісний прийшов, літо красне відвів”. З 11 вересня зазвичай починається “бабине літо”, яке триває до 22 вересня.

Ще цей день пов’язували з активністю нечистої сили. Вважали, що по селах можуть ходити ворожки і випрошувати що небудь. Щоб вони не змогли увійти в будинок і у двір, під воротами або під порогом закопували освячений мак.

Гарною прикметою 11 вересня вважалося, якщо за людиною ув’язалася біла собака – це передвіщало достаток і благополуччя. Її не можна було проганяти, якщо вона довела вас до будинку.

Хоча предки наші стверджували, що, частіше за все, така собака зникає після того, як провела людину додому.

Що не можна робити 11 вересня

Не можна 11 вересня користуватися ножем — їжу потрібно ламати руками. Якщо не послухатися цієї поради, можна накликати на себе неприємності, вважажли наші предки.

Не варто в цей день займатися квашенням капусти. Наші предки взагалі прагнули 11 вересня уникати контакту з круглими предметами — через їх схожість з головою Іоанна Хрестителя. Навіть з тарілок намагалися не їсти, щоб не осквернити пам'ять пророка.

Жінкам і дівчатам суворо заборонено 11 вересня співати, танцювати і взагалі розважатися. У народі говорили: та, яка буде веселитися в цей день, весь майбутній рік проведе в сльозах.

У цей день не можна нікому позичати гроші і взагалі що-небудь віддавати з дому. Навіть якщо у вас дуже просять, знайдіть причину для відмови, інакше можна віддати з дому благополуччя.

Також у народі існує заборона на червоні плоди і напої (бо «це кров святого Іоанна»): 11 вересня не пили вино, не їли помідори, червоний перець, червоні яблука.

Великим гріхом вважається пиячити - повір'я стверджують, що діти тих, хто напивається на Головосіка, будуть п'яницями.

На Усікновення також не можна займатися вишивкою, в'язанням, плетінням та іншими видами рукоділля

Не можна перераховувати дрібні гроші. Це може накликати фінансові проблеми на цілий рік.

11 вересня не можна вживати м'ясо та молочні продукти, на цей день випадає суворий піст.

Сьогодні не можна починати нових справ – будь-яке починання в день Усікновення 11 вересня обернеться провалом.

Народні прикмети на 11 вересня

  • побачити відлітаючого лебедя – до снігу,
  • ключ журавлів – до настання холодів,
  • шпаки ще не відлітають – до бабиного літа,
  • гуси відлітають у теплі краї – до тривалих дощів.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень