Усі, хто купував житло до 2013 року, мають проблеми з реєстрацією у програмі єВідновлення

Двоє з трьох не можуть подати заявку на відновлення житла

В Україні запустили реєстрацію на послугу «єВідновлення». Власники зруйнованого і пошкодженого війною. Житла в Україні можуть отримати кошти на ремонт нерухомості. Але на практиці зареєструватися на участь можуть одиниці.

У Міністерстві відновлення обов'язковою умовою для подання заяви на отримання допомоги в рамках програми «єВідновлення» є наявність запису про право власності в Державному реєстрі речових прав (ДРРП). І якщо такого немає – реєстрація неможлива.

Зареєструвати нерухомість можна двома способами: офлайн та онлайн. Зокрема можна особисто звернутися до державного реєстратора при органі місцевого самоврядування у громаді, де розміщене житло, і він внесе дані в Реєстр, якщо вони не були внесені. За відсутності даних про нерухомість в реєстрі чи архівах процес ще уповільнюється, адже тоді відправлятимуть запит до БТІ для підтвердження права власності.

До реєстратора потрібно йти з готовим пакетом документів:

  • паспорт
  • номер платника податків
  • правовстановлюючі документи щодо об’єкта нерухомого майна (свідоцтво про право власності, видане нотаріусом, свідоцтво про право на спадщину, свідоцтво про придбання майна тощо) або їхні копії.

Аби відновити документи, яких бракує, треба звернутися до нотаріуса. Перелік суб’єктів, які в умовах воєнного стану проводять державну реєстрацію, доступний за посиланням.

Для категорії громадян, які не мають жодних документів, право власності буде визначатися у судовому порядку.

Щодо онлайн-механізму, то подати заяву на державну реєстрацію прав на нерухоме майно, що виникло до 2013 року, також можна на порталі «Дія». Для цього на порталі треба обрати послугу «Державна реєстрація прав на нерухоме майно» та «Подати заяву».

Для цього потрібно:

  • заповнити онлайн-форму на отримання послуги,
  • завантажити необхідні документи у форматі PDF або JPEG, що містять відомості про зареєстровані речові права на об'єкт нерухомої власності до 1 січня 2013 року,
  • перевірити сформовану заяву та підписати її кваліфікованим електронним підписом.

Статус заяви можна перевірити в кабінеті громадянина на порталі «Дія».

В міністерстві додали, що найближчим часом планується відкриття послуги внесення відомостей до Державного реєстру речових прав через «Дію» для мешканців Львівської, Одеської, Тернопільської, Хмельницької, Закарпатської, Рівненської, Дніпропетровської, Київської, Харківської, Чернігівської областей та міста Луцьк.

 

Джерело: ФАКТИ

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Ольга Мартинюк

Ольга Мартинюк

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень