Уряд погодив запровадження накопичувальної пенсійної системи в Україні

Що це значить і для кого взагалі щось зміниться

Кабмін підготував законопроєкт про запуск накопичувальної пенсійної системи з липня 2021 року. Про це на засіданні уряду 18 листопада повідомив прем'єр-міністр Денис Шмигаль.

За його словами, для початку пенсійні рахунки пропонують запровадити для обмеженої кількості осіб. Йдеться про осіб віком до 35 років, які працюють в особливо важких і небезпечних умовах.

Уряд рекомендуватиме Верховній Раді впровадження професійної накопичувальної системи. Розмір єдиного соціального внеску планується збільшити на 7% для списку особливо важких професій №2 і на 15% для списку особливо важких професій №1.

 

Тобто, для осіб молодше 35 років, які працюють в особливо важких і небезпечних умовах, буде запроваджена накопичувальна професійна пенсійна система, - пояснив Шмигаль.

Згідно з документом, відшкодування пільгових пенсій планується замінити на їх фінансування через сплату підвищеного ЄСВ, платниками якого є роботодавці.

Законопроєкт передбачає 3 професійні пенсійні програми.

Програма №1 дає право на отримання пенсійних виплат після 50 років за наявності у чоловіків страхового стажу від 25 років, з нього на роботі у шкідливих професіях – від 10 років. У жінок страховий стаж має становити від 20 років, з якого на роботі у шкідливих професіях – від 7,5 року.

Програма №2 дає право на отримання пенсії після 55 років. У чоловіків страховий стаж має становити від 30 років, з нього на роботі у шкідливих професіях – від 12,5 років. У жінок страховий стаж – від 25 років, з яких на відповідній роботі – від 10 років.

Програма №3 дає можливість добровільно вступити у накопичувальну пенсійну систему на умовах, визначених у колективних договорах, і на отримання пенсійних виплат після досягнення 55 років.

Крім того, в уряді нагадали, що накопичувальну систему планували ввести ще з 2013 року, але це рішення постійно відкладали. З цього приводу висловилася очільниця Мінсоцполітики Марина Лазебна. Вона розповіла, зокрема, про наслідки відкладеної реформи:

Перше – 15 років пенсіонерам, яким призначено пільгові дострокові пенсії, ми фактично виплачуємо за рахунок держави. Друге – заборгованість підприємств по відшкодуванню Пенсійному фонду витрат на виплату дострокової пенсії зросла з 1 млрд гривень в 2008 році до 15 млрд на жовтень цього року.

 

І основне: економічна ситуація і фінансовий стан підприємств не дають людині, яка була зайнята 8-10 років на таких шкідливих і важких роботах, можливості використати право на призначення заробленої пенсії. На підприємствах не зберігаються пенсії, і людина не може відшукати їх і підтвердити пільговий стаж, - заявила Лазебна.

Очільниця Мінсоцполітики Марина Лазебна
Очільниця Мінсоцполітики Марина Лазебна

Нагадаємо, що на сьогодні українське законодавство передбачає два рівні державного пенсійного забезпечення: солідарну систему (коли працюючі забезпечують пенсіонерів) і накопичувальну (це обов'язкові відрахування самому собі на пенсію). Втім, насправді діє тільки солідарна система, яка вже призвела до хронічного дефіциту ПФУ.

Наші новини у Тelegram. Номер Радіо ТРЕК у Viber: 063-73-4-106-4

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень