УПЦ почне мироваріння у Києві: «Це знаменує відділення від РПЦ», - Бєлковський

Миро у Києві варили ще до 1917 р.

Ця подія не надто обговорюється в ЗМІ, але на неї звертає увагу опозиційний російський аналітик Станіслав Бєлковський: виявляється, днями УПЦ провела засідання Синоду, на якому ухвалили рішення про початок самостійного мироваріння.

До цього миро для УПЦ варилося у Москві. Як пише Бєлковський,

Украинская Православная Церковь (УПЦ) финально отделяется от РПЦ МП и обозначает свою автокефалию. Крах РПЦ МП всё ближе.

 

Синод УПЦ (собравшийся сразу после очередных РФ-обстрелов критической инфраструктуры Украины, а также обысков СБУ в Киево-Печерской Лавре) принял знаковое решение – о возобновлении мироварения на территории Украины.

 

Правом на приготовление мира, которое используется в церковных таинствах, в православном мире владеют только полностью автокефальные церкви. А именно – Константинопольская (она варит миро в том числе для ПЦУ), Русская (предоставляла его УПЦ), Болгарская, Румынская, Сербская и Грузинская.

 

На вчерашнем Синоде заявили, что миро в Киево-Печерской Лавре варили до 1917 года. А возобновить этот процесс хотели на соборе 27 мая 2022, но инициативу поддержали не все.

 

Теперь позиция церкви поменялась и миро будут варить в Украине.

Станіслав Бєлковський -- ліворуч

До речі, підтвердження сказаного Бєлковським можна знайти й на сайті самої УПЦ.

Що ж до самого миру, то Вікіпедія про нього повідомляє:

Ми́ро (від дав.-гр. μύρον «ароматна олія») — в християнстві спеціально приготована і освячена ароматична олія, що використовується в таїнстві миропомазання для помазання тіла людини. У Православ'ї використовується також і при освяченні новозбудованого храму, для помазання антимінса, престолу і стін, хрещення людини (миропомазання). У католицтві і у Вірменській апостольській церкві використовується також при свяченні священиків і єпископів і при освяченні храмів і вівтарів. Раніше використовувалося при помазанні на царство. Освячене миро зберігається у православних храмах у спеціальному посуді — мирниці, яка встановлюється на престолі.

Згідно з Євангелієм від Матвія три мудреці зі Сходу принесли в дар новонародженому Ісусу золото, ладан і миро.

Миропомазання є, наприклад, складовою обряду хрещення

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Максим Розенко

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень