УПЦ і далі є частиною Російської православної церкви — висновок спецкомісії. Що це означає

Попри це прихильників московської церкви в Україні досі багато

Українська православна церква Московського патріархату досі не розірвала церковно-канонічний зв'язок із Російською православною церквою. Про це йдеться у повідомленні Державної служби України з етнополітики та свободи совісті.

Статус УПЦ як структурного підрозділу РПЦ, що користується певними правами самостійності, але не утворює автокефальну Церкву, залишається незмінним, - йдеться у релігієзнавчій експертизі відомства.

УПЦ МП проголосила курс на незалежність від Московського патріархату. Проте значна частина єпископів та священників досі вважають себе приналежними до РПЦ та поминають патріарха Кирила.

При цьому УПЦ наполягає, що вона вже є незалежною від Російської православної церкви.

Натомість група експертів, яких залучили до проведення державної експертизи, наполягають, що УПЦ досі канонічно пов'язана з Московським патріархатом.

Вони досліджували низку документів, у тому числі статут УПЦ та РПЦ, а також рішення собору УПЦ щодо незалежності від Москви.

Відносини УПЦ з РПЦ не є відносинами однієї самостійної церкви з іншою самостійною автокефальною церквою, встановила експертиза.

УПЦ також не має статусу автономної церкви, який би визнавався іншими церквами, а отже вона є структурним підрозділом РПЦ, що має окремі права самостійного утворення без власної канонічної суб'єктності, додали в держслужбі.

Експертиза наголошує, що УПЦ не діє як самостійна церква і не проголошує власної самостійності.

Жодних документів чи дій, які б свідчили про трансформацію УПЦ в самостійну відносно РПЦ релігійну організацію, членами Експертної групи не виявлено, — додали у відомстві.

Нагадаємо, сьогодні депутати облради на сесії розглядатимуть питання щодо електронної петиції про заборону діяльності УПЦ МП на Рівненщині. Роботу московських церков депутати заборонили у квітні цього року.

Джерело: ВВС

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Юлія Вознюк

Юлія Вознюк

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень