Унікальний тризуб із сейфа КДБ зберігається у краєзнавчому музеї Рівного

19 лютого українці відзначають День Державного Герба

- …Се оздоба питоменна, не запозичена, зв’язана з нашою тисячолітньою державною політичною i культурною історією, – писав Михайло Грушевський 100 років тому, коли Тризуб затвердили гербом УНР.  Хоч йому ближчою була ідея цілком нового символу «творчої мирної праці в новій Україні» – золотий плуг на блакитному полі.

Це відома історія, яку часто пригадують під час розмов про герб України – тризуб.

Втім, рівняни та гості міста навіть не замислюються над тим, які цікаві речі зберігаються у фондах Рівненського обласного краєзнавчого музею. Дещо нам розповів завідувач відділу історії обласного краєзнавчого музею Ігор Марчук.

Срібляники Князя Володимира, які зберігаються в Ермітажі, можна побачити в Рівному

На виставці в обласному краєзнавчому музеї маємо фото кількох різних срібляників. Певна їх кількість досі зберігається в Ермітажі. Дослідники українські – Андрій Ґречило та Богдан Завітій – писали запит в Ермітаж і просили якісні зображення срібляників. Частину фото Ермітаж безкоштовно надав для публікації в книзі цих істориків. Видання називається «Наш герб», там багато цікавого про тризуб.

Творець «пластового» герба, улюбленець українських націоналістів Роберт Лісовський

На завдання нелегальної організації українських націоналістів, яка з’явилась 1929 році, він розробляє стилізацію тризуба. Організація мала боротися за державну незалежність. Центральний елемент тризуба Лісовський замінює мечем. Взагалі потім з’явилось багато організацій, які, так би мовити, забрали собі тризуб Лісовського. Також Лісовський зробив для «ПЛАСТУ» лілію із тризубом.

Оригінал видання «Вісник організації державного відродження України», журнал, що виходив в Нью-Йорку у 30-х роках минулого століття. Вони використовували розроблений Лісовським тризуб.

Цей тризуб активно використовували організація українських націоналістів у 40-50-х роках. Коли вели боротьбу за власну державу.

Друкарська машинка підпільників зробила герб для сотні самвидавів

Багато видань друкувалися в підпіллі на друкарській машинці. І хтось винахідливий навчився на машинці зі знаків створювати тризуб. І потім таким тризубом прикрашали перші сторінки усіх видань, що створювалися у підпіллі. Населення зберігало ці видання, і різні листівки з гербами.

Українці за кордоном популяризували тризуб на вітражах та іконах

Тризуб побутував в українському середовищі за кордоном. Тризуб був популярний серед митців, які видавали книги, писали картини, робили вітражі, малювали ікони.

За «залізну завісу», наприклад, книги з-за кордону з українським тризубом не потрапляли. Це вважалася антирадянська, націоналістична агітація українських буржуазних націоналістів. Варто зауважити, коли ми були у складі Польщі, тризуб теж вважався забороненою символікою.

Унікальні тризуби із сейфів КДБ дивом опинились у краєзнавчому музеї Рівного

Кілька печаток із тризубом військових та державних установ зберігаються у фондах музею. Є кілька оригінальних документів того періоду, завірених печатками з тризубом.

Є цікава відзнака рівненського осередку «Просвіти», це 1927 рік. У вигляді щита, увінчаного тризубом.

Є у нас дуже цікавий наперсний хрест священика Михайла Павловського, виготовленого у вигляді ордена за зимовий похід і бої. Він має теж тризуб.

Що цікаво, це унікальна пам’ятка, на якій вояки УПА здійснювали першу присягу. Потрапила в фонди музею ця пам’ятка із сейфа КДБ.

Цей експонат навіть був у музеї атеїзму в Рівному, у нинішньому Свято-Воскресенському соборі.

Але тільки тоді, коли цей хрест був вже у краєзнавчому музеї, вдалось з’ясувати його історію.

Фото Радіо Трек

Наші новини у ТelegramНомер у Viber: 063-73-4-106-4

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень