Укрзалізниця виплатить 100 000 грн доньці загиблого під потягом дубенчанина

72-річний чоловік спіткнувся на першій головній колії станції Дубно, впав під потяг і загинув

Доньці загиблого під потягом дубенчанина Укрзалізниця виплатить 100 тисяч гривень.

Це удвічі менше моральної шкоди, ніж заявляла позивачка. На сайті Рівненського апеляційного суду зазначено, що підприємство оскаржувало це рішення, але його не задовольнили.

Ідеться про випадок, який стався ще 19 травня 2018 року. Тоді 72-річний чоловік спіткнувся на першій головній колії станції Дубно, впав під потяг і загинув.

У повідомленні Рівненського апеляційного суду зазначено, що інцидент розслідувала поліція, але провадження закрили «у зв’язку з відсутністю в діянні складу кримінального правопорушення».

Натомість донька загиблого подала судовий позов до Укрзалізниці про відшкодування 200 тисяч гривень моральної шкоди, заподіяної смертю батька.

Суд першої інстанції позовні вимоги задовольнив частково та постановив стягнути з відповідача на користь позивачки 100 000 гривень моральної шкоди. Укрзалізниця подала апеляцію.

Рівненський апеляційний суд рішення місцевого суду залишив без змін. Позаяк, між отриманими травмами і смертю чоловіка існує прямий причинно-наслідковий зв'язок. Крім того, позивачка надала суду квитанції про витрати на поховання батька, а також на виготовлення надгробного пам’ятника.

При цьому шкода, спричинена не з вини відповідача, а з необережності самого потерпілого, не є підставою для відмови у захисті порушеного права, оскільки за змістом зазначених норм матеріального права власник чи володілець джерела підвищеної небезпеки відповідає за шкоду без врахування вини, — зазначено в повідомленні Рівненського апеляційного суду.

У суді уточнили, що відповідач може бути звільнений від такої відповідальності лише за спричинення шкоди за наслідками непереборної сили або умислу потерпілого на завдання самому собі цієї шкоди. У цьому ж випадку таких обставин не встановили.

При цьому за Укрзалізницею залишається право зворотної вимоги до винної особи в розмірі виплаченого відшкодування. Тож підприємство може через суд стягнути 100 тисяч гривень з машиніста, який керував потягом. Що ж до останнього рішення, то Укрзалізниця ще має право подати касаційну скаргу.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Діана Білоус

Діана Білоус

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень