Україні пропонують дозволити транзит російського газу, в обмін на Запорізьку АЕС

Це вигідно європейським країнам, які досі залежать від російського блакитного пального 

Один з експертів розмірковує над можливою політико-економічною угодою. На думку  президента центру «Стратегія XXI» Михайла Гончара Угорщина та Словаччина, які зацікавлені у транзиті російського газу через Україну, могли б «домовитися» з Путіним, аби він повернув Запорізьку АЕС Україні. 

Коли ми щодо тієї ж російської нафти розмовляли з угорцями і словаками, то могли поставити питання – добре, ми погоджуємося на транзит до вас, але, якщо у вас такі гарні відносини з Путіним, то попросіть його, аби він забрався з Запорізької АЕС.

 

Щось я сумніваюся, що такі умови були висунуті, – цитує Гончара видання «Главком».

Те, що Словаччина, Угорщина та Австрія досі купують російський газ, дає росії можливість й далі ними маніпулювати. А це позначається на політиці усього Європейського союзу.  Австрія повністю відмовляється від російського зазу у 2025 році. 

Але Україна від транзиту російського газу отримує значно менше грошей, ніж росія від його продажу Європі. Видання наводить суми:

Україна заробляє на транзиті фанти чи газу  $800 млн на рік, значну частину яких «з’їдає» обслуговування ГТС, а росія  за продаж газу заробляє $5-5,5 млрд. 

Відомо, що  Євросоюз готовий припинити транзит російського газу через українську ГТС після завершення чинного контракту у грудні 2024 року.

План із заміни російського газу, який Україна транспортує до Європи, на газ з Азербайджану, має певні ризики. Експерти побоюються, що це стане лише прикриттям для експорту газу з Росії, попереджає Financial Times. Газ буде йти через Росію і Україну, а Баку зможе постачати лише невелику частину з тієї кількості. 

Джерело: Главком

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Ольга Мартинюк

Ольга Мартинюк

Відкрити плей-лист

Пес знайшов гаманець із банківськими картками

На вулиці Григорія Сковороди собака знайшла гаманець із банківськими картками. Одна із карток зареєстрована на ім'я Марії Бекеш. 

Знайдено паспорт на прізвище Василюта

Знайдено паспорт Василюти Аріни Миколаївни 2006 р-н. Документ можна забрати у чергового на першому поверсі Міськвиконкому, що на вулиці Соборній, 12а 

Загублено документи Скібінський/Скібінська

Загублені документи, видані на ім'я та прізвище Микола Скібінський: студентський квиток, посвідчення водія, id картка. А також техпаспорт на мотоцикл, виданий на ім'я та прізвище Олена Скібінська.  

Більше оголошень