Українцям підсовують фальшиві гривні: як розпізнати підробку

Які гривні підробляють найчастіше

Попри те, що в Україні суттєво знизився рівень підробки банкнот гривні, фальшифки повністю не зникли. Так, за підсумками 2022 року на 1 млн справжніх купюр припадало близько 2,2 підроблених. Перевірити ж справжність банкнот можна кількома способами – зокрема, на дотик.

Про це повідомили в НБУ. Там зазначили: за підсумками ж 2021 року в Україні було виявлено близько 7,1 фальшивих банкнот на 1 млн справжніх. Тобто, більш ніж втричі більше.

— За інформацією Європейського центрального банку, цей показник у країнах Європейського Союзу в 2022 році майже в 6 разів вищий і склав приблизно 13 банкнот євро.

 

За підсумками 2021 року – 12 банкнот, – розповіли в регуляторі.

Які гривні підробляють найчастіше

Як зазначили в НБУ, у 2022 році найчастіше підробляли купюри старого зразка (випущені до 2015 року). Найпопулярнішою є підробка купюр у 500 грн – 39% від загальної кількості вилучених підробок та 57% від їх загальної суми. Також часто підробляють:

  • 200 грн – 45% від загальної кількості вилучених підробок 26% т їхньої загальної суми;
  • 100 грн – 8% та 2%.

Як перевірити справжність банкнот гривні

Перевірити справжність гривневих купюр можна кількома способами. Зокрема, на дотик.

— Так перевіряється банкнотний папір та рельєфність окремих зображень з лицьового боку банкноти, що забезпечується спеціальним видом друку, – пояснюють в Нацбанку.

Також можна провести перевірку, розмістивши купюру проти світла. Так перевіряються:

  • наявність водяних знаків (зображення портрета, що повторює портрет, надрукований на лицьовій стороні банкноти, а також зображення цифрового позначення номіналу або графічного знака гривні);
  • наявність наскрізного елемента (суміщене зображення) – фрагментарне зображення цифрового позначення номіналу, виконаного з лицьового та зворотного боків, набуває цілісного вигляду без розривів та зсувів під час розглядання банкноти проти світла;
  • наявність повністю зануреної в товщу паперу захисної стрічки, на якій за допомогою збільшувального скла при розгляді банкноти проти світла можна побачити у прямому та перевернутому вигляді зображення цифрового позначення номіналу, написи ГРН та зображення тризубу.

Перевірити справжність купюри можна і змінюючи кут нахилу. Так:

  • зображення, виконані оптично-змінними фарбами, змінюють колір при розгляді банкноти під різними кутами зору та мають кінетичний ефект (при зміні кута нахилу банкноти змінюється напрямок руху фонового зображення стрічки);
  • частково введена в товщу паперу полімерна захисна стрічка відповідного кольору містить зображення цифрового позначення номіналу банкноти та графічного знака гривні (у банкнотах номіналом 100-500 грн), Державного Герба України та має яскраво виражений кінетичний ефект;
  • латентне зображення цифрового позначення номіналу стає видимим при розгляді банкноти на рівні очей проти світла під гострим кутом (темне на світлому фоні під час розглядання банкноти з довгої сторони, світле та темному фоні – з короткої сторони).

Джерело: OBOZREVATEL

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Діана Білоус

Діана Білоус

Відкрити плей-лист

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Знайдено паспорт на прізвище Федорчук

У Рівному на вул. Київська в районі Спорттоварів знайдено паспорт, на прізвище Федорчук Юрій. Власник може звертатися за номером

Знайдено посвідчення з інвалідності на прізвище Ющук

Знайдено посвідчення з інвалідності другої групи на імʼя Ющук Олександр Миколайович та банківську картку ПриватБанк.  

Більше оголошень