Українці гостро висловилися щодо монетизації пільг на проїзд

Обговорення тривало на сайті Мінсоцполітики

Розмови про скасування пільг на проїзд у транспорті точаться в українському суспільстві уже кілька років. Замість пільгового проїзду населенню пільгових категорій пропонуватимуть адресну цільову допомогу. Втім, самі пільговики таким пропозиціям обурюються, зазначає Радіо Трек з посиланням на «Сьогодні».

Йдеться про намір Мінсоцполітики скасувати безплатний проїзд в транспорті й монетизувати цю пільгу, переказуючи якісь кошти пільговикам на банківську картку. В Україні наразі 2,4 млн осіб мають право безплатного проїзду, і вони зацікавлені в тому, щоб їхні права дотримувалися й надалі.

Громадське обговорення проєкту на сайті Мінсоцполітики тривало тиждень і зібрало 10 голосів на підтримку і 65 – проти.

Більшість тих, хто взяв участь в обговоренні, називали запропонований порядок звуженням змісту та обсягу прав пільговиків, що заборонено Конституцією, і казали про потенційну дискримінацію, адже далеко не всі місцеві бюджети зможуть виділити на компенсації справедливі суми.

Також видання зазначає, що відповідно до законодавства пільги на проїзд повинні встановлюватися законами України, а не постановами Кабміну.

Ветерани війни захищали державу Україну, а не село чи окремі громади, повістки про мобілізації вручала держава, тому пільги, встановлені законом, не можуть бути скасовані й гарантуються державою. Цю аксіому знають студенти 2-го курсу юридичного факультету. Тому виплата пільг для проїзду здійснюється з державного бюджету України, – написано в одному з коментарів.

 

Питання монетизації транспортних пільг необхідно впроваджувати на рівні закону, а не постанови Кабміну. ​​Дану постанову чекає така ж доля, як постанови № 196 і 197. Крім того, ми продовжуємо посилатися на постанови № 354 і 355, якими встановлено пільги для пенсіонерів та інвалідів, хоча в статті 19 Закону України «Про державні соціальні стандарти та державні соціальні гарантії» чітко визначено, що пільги по житлово-комунальних, транспортних послугах і послугах зв'язку та критерії їхнього надання встановлюються виключно законами України, – пише інший коментатор.

Яким буде остаточне рішення щодо монетизації пільг наразі невідомо.

За матеріалами Сьогодні

Радіо ТРЕК у Telegram. Viber: 063-734-106-4

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Ольга Мартинюк

Ольга Мартинюк

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень