Україна отримає найсучаснішу ППО NASAMS: У чому її унікальність і чи закриє небо?

Закрити небо українці просили ще з перших днів війни

Компанія-виробник уже передала уряду США дві системи протиповітряної оборони ППО NASAMS. Вони призначені для України і найближчим часом почнуть виконувати свою роботу. 

NASAMS – що це?

NASAMS - це зенітно-ракетний комплекс середнього та далекого радіусу дії, який здатен виконувати функції протиповітряної оборони. Система може збивати літаки, гелікоптери, безпілотники та ракети. Такі ЗРК стоять на озброєнні Норвегії, Фінляндії, Іспанії, Нідерландів, Австралії та ще трьох країн світу.

Зараз вони є одними з найсучасніших та найефективніших пропозицій на міжнародному ринку озброєння.

Комплекс NASAMS був розроблений у 90-х роках норвезькою компанією Kongsberg разом з американською Raytheon. Як бойові снаряди використовують ракети класу «повітря-повітря» AIM-120 AMRAAM. Ці снаряди стоять практично на всіх винищувачах країн-членів НАТО.

Снаряд має потужний двигун, що дозволяє розвивати швидкість майже 5000 км/год.

 

Цього достатньо для того, щоб досягти та знищити більшість літаків, що існують.

У разі запуску з ґрунту максимальна дальність становить від 20 до 40 км, а по висоті – близько 20 км. Для порівняння: у ЗРК «Бук», що стоїть на озброєнні української армії, ці параметри до 32 км та 22 км відповідно. Іншими словами, один взвод NASAMS може прикривати, наприклад, таке велике місто, як Київ.

Цей ракетний комплекс здатний одночасно вражати 72 цілі. Найцікавіше, що ще у 90-х роках комплекс створювався, щоб знищувати російські літаки з огляду на всі їхні особливості та можливості.

Батарея NASAMS складається з:

  • трьох вогневих одиниць (дев'ять пускових установок із загальною кількістю ракет 54);
  • трьох радарів MPQ-64F;
  • центру управління вогнем;
  • машини з оптико-електронною камерою (що забезпечує пасивне наведення);
  • машини тактичного керування.

Допомога з Німеччини

Німеччина обіцяє передати систему протиповітряної оборони IRIS-T. Німецька розробка виграє шляхом вертикального старту – це нівелює воронку мертвої зони, яка з'являється над комплексом із запуском ракет під кутом.

IRIS-T має потужніший радар, що бачить цілі на відстані до 250 км.

 

У NASAMS стоїть AN/MPQ-64 Sentinel із 75 км дальності.

Проте норвезька технологія перевершує конкурента за швидкістю – 4,9 тисячі км/год проти 3,7 тисячі км/год. NASAMS має дуже важливу перевагу – можливість перехоплення балістичної цілі, яка маневрує. Тобто, може перехоплювати ракети «Іскандер».

Недоліки

Україна потребує сучасних систем ППО і їх треба багато, адже у нас велика країна. Тобто, одного-двох протиракетних комплексів замало, аби закрити небо. Проте фахівці вважають, що навіть найменша кількість NASAMS стане проблемою для Росії.

Адже особливість цього ЗРК полягає в тому, що він повністю об'єднаний у мережу через військову тактичну мережу передачі даних Link 16 стандарту НАТО.

Елементи системи можуть бути широко розосереджені, що ускладнює наведення супротивника на ціль.

Джерело: Обозреватель

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Юлія Вознюк

Юлія Вознюк

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень