Український «БУК» не збивав малазійський Боїнг

Установка належить російській зенітно-ракетній бригаді, - Bellingcat

Група розслідувачів за сукупністю відмінних рис установки ЗРК "Бук", з якої було збито малайзійський літак рейсу MH17, змогла простежити і підтвердити, що вона належить 53-й зенітно-ракетній бригаді ВС РФ і не була захоплена в української військової частини на Сході країни.

У оприлюдненому документі йдеться, що команда Bellingcat в попередньому розслідуванні "Походження "Бука" сепаратистів" встановила, що 17 липня 2014 по контрольованій незаконними збройними формуваннями території на сході України пересувалася самохідна вогнева установка (СОУ) комплексу "Бук-М1". При цьому дослідникам також вдалося встановити, що цей "Бук", що потрапив на фото і відео на Сході України 17 липня, ідентичний "Буку", присутньому в колоні 2-го дивізіону 53-й зенітно-ракетної бригади російської армії, що базується під Курськом, в червні 2014 року.

Розслідувачі змогли повністю встановити бортовий номер установки. Також  їм вдалося виявити сім унікальних особливостей установки. Зокрема, це пошкодження бокового щитка гусениці; відміності катків (поєднання порожніх катків і катків зі спицями); вм'ятина на пластині в передній частині лівого борту; розташування кабелів, підключених до лафета пускового пристрою; білі позначки на обох бічних щитках гусениць; шрифт і відстань між цифрами; форма і розмір плям масла і кіптяви біля вихлопного отвору.

Таким чином, 17 і 18 липня 2014 року на Сході України була знята на фото і відео самохідна вогнева установка "Бук" під номером 332 російської 53-ї зенітно-ракетної бригади, що базується в районі міста Курськ. На одному з відео цей "Бук", який ми раніше позначали як "Бук 3х2", рухається в напрямку центру району, звідки, за оцінкою Ради з безпеки Нідерландів, була запущена ракета, що збила MH17, - йдеться в дослідженні Bellingcat.

Крім того, судячи із зображень "Буків" української частини ППО, що базувалася на Сході України, у жодного з них немає катків зі спицями, які є у "Бука" бойовиків. Також в ході багатьох місяців вивчення російських і українських "Буків" команда Bellingcat не виявила жодного зображення українського "Бука" від 2014 року зі залізничною відміткою "Н2200".

Тому можна виключити ймовірність того, що" Бук "сепаратистів був захоплений у української військової частини на сході країни, - впевнені експерти.

Нагадаємо,  Boeing 777 авіакомпанії Malaysia Airlines, що виконував рейс з Амстердама в Куала-Лумпур, був збитий 17 липня 2014 в Донецькій області.

Загинули 298 осіб, що перебували на борту. Пасажирами рейсу були громадяни 10 країн. Більшість загиблих (196 осіб) - громадяни Нідерландів.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Оксана Герасимчук

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень