Українську мову нарешті захистили на законодавчому рівні

Верховна Рада підтримала закон «Про забезпечення функціонування української мови як державної»

У четвер, 25 квітня, Верховна Рада України ухвалила законопроект №5670-д «Про забезпечення функціонування української мови як державної», повідомляють українські ЗМІ.

На підтримку законопроекту проголосували 278 народних депутатів.

Ухвалений закон гарантує позиції української мови у державному управлінні, сфері послуг, освіті й медіа.

Передбачена відповідальність посадовців за незнання мови, але вона діятиме лише через три роки від дати ухвалення закону, повідомляє «Радіо Свобода».

При цьому закон не обмежує приватного спілкування всіма мовами та вільного вживання мов національних меншин, заявляють його співавтори в уряді та парламенті.

Зауважимо, дія закону не поширюється на сферу приватного спілкування та здійснення релігійних обрядів.

- Ухвалення цього закону сприятиме злагоді у суспільстві, утвердженню української мови як державної на всій території України у всіх сферах суспільного життя, консолідації та розвиткові української нації, - йшлося у пояснювальній записці до законопроекту.

На підтримку законопроекту висловилися лідери фракцій БПП, «Радикальна партія Ляшка», «Самопоміч», «Батьківщина», «Народний фронт» і групи «Воля народу».

Проти були «Опозиційний блок» і група «Відродження».

Представники «Опозиційного блоку» звинуватили керівництво парламенту у порушенні регламенту і оголосили, що звертаються через це до суду.

Тепер документ має підписати президент України Петро Порошенко. Після поразки на виборах 21 квітня він заявив, що сподівається підписати цей закон ще до завершення своєї каденції.

Наші новини у ТelegramНомер у Viber: 063-73-4-106-4 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Знайдено паспорт на прізвище Федорчук

У Рівному на вул. Київська в районі Спорттоварів знайдено паспорт, на прізвище Федорчук Юрій. Власник може звертатися за номером

Знайдено посвідчення з інвалідності на прізвище Ющук

Знайдено посвідчення з інвалідності другої групи на імʼя Ющук Олександр Миколайович та банківську картку ПриватБанк.  

Більше оголошень