Учені попередили про згубні наслідки COVID-19, які можуть бути довічними

Нині розроблюють методи подолання, або зменшення наслідків

Люди, які перенесли COVID-19 у легкій формі або безсимптомно, можуть відчувати проблеми зі здоров'ям протягом усього життя.

Про ще одну небезпеку коронавірусу пише Daily Mail. Видання наводить тривожні дані дослідників із Великої Британії, Китаю та Італії.

"Те, що ми спостерігаємо в лікарнях, є верхівкою айсберга", – говорить професор Роберто Педретті, голова відділення кардіології в Клінічному науковому інституті в Павії, Італія.

 

– Зараз ми зосереджені на лікуванні пацієнтів у гострій стадії, щоб допомогти їм видужати від COVID-19. Але ми також повинні враховувати майбутній вплив вірусу на здоров'я".

Одна із загроз, на думку медиків, пов'язана з довготривалим пошкодженням легень. Навіть після повного одужання в багатьох людей може залишитися легеневий фіброз – рубцювання тканин легень, яке викликає задишку.

"Ми зустрічаємо пацієнтів, яких ніколи не очікували побачити взагалі, – каже про перехворілих COVID-19 Ема Свінгвуд, голова британської Асоціації дипломованих фізіотерапевтів.

 

– Вони повністю здорові, перебувають у чудовій фізичній формі, і все ж, як і раніше, страждають через проблеми з легенями".

Підтверджує слова Еми Свінгвуд і лікар Оуен Цанг Так-ін, медичний директор Інфекційного центру в лікарні принцеси Маргарет у Гонконзі. На його думку, попри очевидне одужання, "у деяких пацієнтів може спостерігатися зниження функції легень на 20-30%".

Також видання наводить свідчення того, що в деяких випадках вірус може вражати мозок, викликаючи судоми й інсульт, а також шкодити печінці, ниркам, серцю й кровоносним судинам.

Так, китайські лікарі відзначають, що в кожного п'ятого пацієнта з COVID-19 серед госпіталізованих в Ухані виявлено пошкодження серцевого м'яза. Майже в половини діагностували аритмію. До того ж люди, які раніше не мали проблем із серцем, уразливі однаково з хронічними сердечниками.

"Запалення, яке виникає в серці, не обмежується людьми з серцевими або судинними захворюваннями й може виникнути в будь-кого, – зазначає Ючи Хан, ад'юнкт-професор медицини й радіології з Центру сучасної медицини ім. Перельмана при Університеті Пенсільванії.

– Однак ми поки не знаємо, чому одні люди, у яких немає чинників ризику, стикаються з важкими наслідками, а інші ні".

Учені вже розроблюють методи подолання або зменшення наслідків, викликаних перенесеною інфекцією COVID-19.

Джерело -  OBOZREVATEL

Наші новини у ТelegramНомер у Viber: 063-73-4-106-4

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Юлія Вознюк

Юлія Вознюк

Відкрити плей-лист

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Знайдено паспорт на прізвище Федорчук

У Рівному на вул. Київська в районі Спорттоварів знайдено паспорт, на прізвище Федорчук Юрій. Власник може звертатися за номером

Знайдено посвідчення з інвалідності на прізвище Ющук

Знайдено посвідчення з інвалідності другої групи на імʼя Ющук Олександр Миколайович та банківську картку ПриватБанк.  

Більше оголошень