У розповсюдженні африканської чуми свиней винні дикі кабани та люди

Домашні свині не винні, а постраждали найбільше

Дикі кабани занесли чуму з території Білорусі, а мешканці області, які нелегально полювали на них, рознесли вірус по господарствам. Внаслідок цього чуму підхопили й домашні свині. Про це розповів керівник Держпродспоживслужби у Рівненській області Володимир Лазарчук під час звіту про роботу служби за минулий рік:

Ми проводили в кінці 2017 року зібрання з користувачами мисливських угідь, і я озвучував цифру 98 відсотків африканської чуми, тобто цих 25 випадків, які ми маємо на теренах Рівненщині - це все пов'язано на 98 відсотків із дикою фауною.

За словами чиновника, спалахи вірусу відбувалися під час мисливського сезону. Утім ті, хто полює легально, дотримуються правил біологічної безпеки. Крім того:

В минулому році затягнулася осінь, ягідний і грибний сезон, люди довгий період часу були в лісах, збирали ягоди/гриби, заносили і взуттям і на одязі.

До слова, з початку року 2018 служба ветмедицини вже зафіксувала шість випадків захворювання африканською чумою в диких кабанів, утім вони пов’язані з моніторинговими дослідженнями розповсюдження вірусу. За словами Лазарчука, нині ветслужба працює на випередження спалахів інфекції:  

Сьогодні розроблені графіки, проводяться заходи в мисливських господарствах по депопуляції. Поголів’я диких кабанів зменшилося на третину. У 2015 році було понад 6 тисяч, а зараз – приблизно 4 тисячі.

Але це ще не точна цифра. Крім того триває депопуляція в мисливських районах півночі та й в цілому в області. У Млинівському, Рівненському, Костопільському районі. Там практично завершилася депопуляція.

Зазначимо, що питання повернення коштів за знищених внаслідок карантинних заходів домашніх свиней лягає на плечі органів місцевого самоврядування:

На сьогоднішній день цим займалися адміністрації, зараз розробляються програми в ОТГ. Я думаю що не в цьому році, але стоїть питання, що Держпродспоживслужба також має долучатися до відшкодування коштів за це.

Ще одна небезпека, яку розносять тварини в області – це сказ. Утім з ним, за словами чиновника, нині проблем немає. Нині райони забезпечені вакциною, якою активно щеплюватимуть свійських тварин вже з настанням весняного потепління.

А щодо статистики – протягом 2017-го року із 530 вірусологічниїх досліджень патматеріалів від тварин, у Рівненській ветлабораторії виявили 56 позитивних випадків захворювання тварин на сказ, в т.ч. 30 лисиць, 11 котів, 4 голови великої рогатої худоби, тхір і морська свинка.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень