Зубній феї в Рівному дали 2 мільйони гривень

На придбання єдиної в області установки для обстеження будови лицевого скелета

Валентина Сухляк

9 лютого - Міжнародний день стоматолога. З нагоди цього дня Радіо Трек взяв інтерв'ю у головного лікаря Рівненської обласної стоматологічної поліклініки Валентини Сухляк.

Валентина Сухляк зазначила, що до підбору лікарів відноситься дуже скрупульозно. І віддає перевагу лише тим спеціалістам, які прагнуть постійно вчитися чомусь новому і робити роботу якісно.

Вже незабаром у закладі з’явиться унікальна апаратура, якої поки немає у жодній стоматологічній клініці області. Тут буде послуга телерентгенографічного обстеження.

Це новітній метод дослідження будови лицьового скелета, уточнення діагнозу та прогнозу ортодонтичного лікування. Він необхідний при вирівнюванні прикусу у дітей та дорослих.

На нове обладнання вартістю 2 млн гривень виділили кошти з обласного бюджету. Подібні установки вже роблять надточні дослідження пацієнтам Львова, Києва та деяких інших великих міст.

Нині в обласній стоматологічній поліклініці Рівного тривають тестові роботи, а згодом відбудеться офіційне відкриття нового обладнання.

Валентина Сухляк розповіла, що сьогодні медицина розвивається дуже інтенсивно, постійно змінюються методи діагностики, знеболення та лікування.

І це дає змогу побороти у пацієнта найголовніше – страх.

Бо ще багато людей пам’ятають, якими болючими та дискомфортними були колись стоматологічні процедури. Через це іноді приходять пацієнти з гострим болем, бо зуби занедбані і невчасно проліковані.

Тож у головного лікаря обласного закладу ми запитали таке:

- З  якими проблемами найчастіше стикаються рівняни?

- Дуже важко виділити лише один напрям. Ми лікуємо і дітей, і дорослих з усієї області. Займаємося лікуванням карієсу, пульпіту, пародонтиту. Звертаються пацієнти з патологією прикусу, аномалією зубних рядів і відсутністю зубів узагалі.

- Як обрати правильну зубну пасту? На що необхідно звертати увагу.

- Зубна паста має бути корисною для кожного індивідуально. Тому перед покупкою обов’язково необхідно проконсультуватися з лікарем і з’ясувати, якою має бути паста: профілактичною чи лікувальною. Адже зубна паста – це як ліки, її треба підібрати правильно. Зараз є дуже великий вибір паст, але кожна виконує свою функцію. У когось чутливі зуби, у когось проблеми з яснами.

- «Вісімки» або зуби мудрості. Чи зменшується кількість пацієнтів, в яких вони взагалі є?

- Зуби мудрості часто ростуть криво і навскіс. Якщо вони правильно розміщені – вони потрібні. Але якщо розташовані неправильно, тоді їх доведеться видалити. Бо вони тиснуть на весь ряд зубів. Раніше восьмі зуби прорізалися у віці від 16 до 25 років. Нині ж вони можуть з’явитися і набагато пізніше, або не вирости взагалі. Можливо, це пов’язано з тим, що в результаті еволюції їм не залишилося місця в щелепі. Тож, чи з’являться у пацієнта зуби мудрості - можна дізнатися лише після рентгену.

- Чому небезпечно відбілювати зуби вдома?

- Самолікуванням взагалі не можна займатися. Якщо хочете зробити зуби білішими – йдіть до лікаря. На жаль, зараз часто пацієнти купують спеціальні хімічні засоби для відбілювання зубів вдома. Але ними не можна користуватися без призначення. Агресивні кислоти, які входять до складу засобів, розчиняють емаль. Вони можуть навіть зробити опік ясен і зруйнувати емаль. На короткий термін є ефект, але потім з’являється чутливість, а зуби стають ще темнішими. Їх може навіть зафарбувати кава чи сік. Тривалий час навіть не можна користуватися відбілювальними пастами.

- Які зараз модні тренди у стоматології мають попит у рівнян?

- У нас така категорія пацієнтів, які більше звертають увагу на функціональність. Та все ж у моді - рівні білі зуби. Популярні брекети. І це дуже добре. Адже раніше з дітей, які носять брекети, насміхалися, а тепер – навпаки. Бувають випадки, коли приходять пацієнти і просять поставити брекети навіть тоді, коли у них немає потреби. Старші пацієнти обирають відновлення зубів дорогими вінірами.

- Дайте ТОП-5 порад рівнянам для здорових зубів і красивої усмішки

  1. У правильному гігієнічному наборі завжди має бути зубна паста, щітка і нитка. Чистити зуби вранці і обов’язково перед сном. Привчати дітей до гігієни змалечку. Це мають бути прості речі для дитини, як то одягнутися чи поїсти.
  2.  Відвідуйте лікаря-стоматолога. Дорослі повинні хоча б раз на рік пройти профілактичний огляд. Діти – два рази на рік. Проблеми із зубами можуть спровокувати серйозні захворювання. Адже запальні процеси у ротовій порожнині поширюються по всьому організму і можуть призвести до діабету, захворювань серцево-судинної системи та інше.  Криві зуби викликають запальні процеси ясен, які можуть стати причиною втрати зубів. Пам’ятайте: рівні зуби не тільки для краси.
  3. Необхідно щодня їсти сирі фрукти й овочі,  які треба гризти. Вони допомагають тримати ясна в тонусі. Бо має бути повноцінне жування і навантаження на зуби.
  4. Намагайтеся урізноманітнити меню. У добовому раціоні повинна бути їжа, багата вітамінами,  мікро - і макроелементами, клітковиною, пектиновими речовинами. Пийте молоко, кефір, йогурт, м’ясо, каші. Зменшити вживання шкідливих продуктів.
  5. Не використовуєте зуби як інструменти. Не потрібно ними гризти горіхи, відкривають пакети і банки з пивом. Це дуже небезпечно. Використовуючи зуби не за призначенням, можна пошкодити емаль, що, своєю чергою, може бути причиною втрати зуба.

 

На завершення Валентина Сухляк зазначила, що стоматологія – це галузь, яка прагне допомогти людині впоратися зі страхами і зробити життя комфортнішим і безпечнішим. 

Наші новини у ТelegramНомер у Viber: 063-73-4-106-4

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Юлія Вознюк

Юлія Вознюк

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень