У Рівному сьогодні згадують Уласа Самчука

Письменник народився на Здолбунівщині рівно 112 років тому

Сьогодні, 20 лютого, в Літературному музеї Уласа Самчука в Рівному (вул. Петлюри, 17) відбудеться «Свіча пам’яті», присвячена 112-ій річниці від дня народження письменника.

За програмою заходу відбудеться  презентація книги із серії «Бібліотечка Літературного музею Уласа Самчука в Рівному» – Докії  Гуменної «Багато неба» (упорядник Олександра Нагорна).

Початок о 12-ій годині .

 

Крім того, до дня народження Уласа Самчука Центральна міська бібліотека ім. В. Г. Короленка (вул. Київська, 44) влаштувала тематичну розкладку «Творчий ковчег Уласа Самчука». Там же триває виставка-вшанування «Гордий зватися українцем».

 

Двадцять книжкових видань, факт висунення у 1980 році на здобуття Нобелівської премії ставлять письменника в ряд найвизначніших українських прозаїків.

Улас Олексійович Самчук народився 20 лютого 1905 року в селі Дермань Здолбунівського району на Рівненщині.  Навчався в Дерманській вищепочатковій школі (1917-1920), потім - в Українській мішаній приватній гімназії в Крем’янці. У 1927 році, будучи жовніром польського війська, перейшов кордон і навчався у Бреславському (Вроцлавському), а згодом – Українському Вільному (Прага) університетах. В 1938-1939 роках брав участь у відомих подіях на Закарпатті. Із серпня 1941 р. редагував газету «Волинь», яка виходила в Рівному під час гітлерівської окупації. Виїхавши з України в 1944 році, пройшов через табори переміщених осіб і опинився в Канаді (Торонто). Там він створив більшість своїх творів, активно співробітничав з Інститутом дослідів Волині, з Товариством «Волинь» у Вінніпезі. Помер 9 липня 1987 року, похований в Канаді (Торонто).

 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Оля Багній

Оля Багній

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень