У Рівному презентують виставку картин Георгія Косміаді, виконаних темперою (ФОТО)

Картини художника Георгія Косміаді

У Рівному до 130-річчя від дня народження художника Георгія Косміаді презентують його нові роботи, які нещодавно привезла в Рівне дочка митця – Надія Косміаді.

Відкриття виставки відбудеться сьогодні, 23 березня, о 16:00 годині у галереї європейського живопису «Євро-Арт» (проспект Миру, 4.).

Виставка триватиме до 24 квітня.

Картини художника Георгія Косміаді

В експозиції розміщено 37 картин, написаних художником у 1940-1966 р. Усі вони виконані темперою – однією із старовинних технік письма, яка існує ще з часів давніх цивілізацій. Темперою робили розписи саркофагів єгипетських фараонів, її використовували середньовічні іконописці, у цій техніці виконувалися фрески в києво-руських храмах та писали свої картини відомі художники епохи Ренесансу. Саме цією фарбою, яку виготовляв власноруч художник на основі яйця – своєрідного компоненту емульсії для розведення темпери – Георгій Косміаді писав свої роботи упродовж 27 років перебування у Німеччині.

«Експозиція «Загадка темпери» була презентована в мистецькому просторі галереї у січні-лютому 2012 р. Новий проект галереї розроблений разом з Олександрійською ЗОШ-інтернатом І-ІІІ ступенів (директор Н.Р.Тарасевич) під назвою «Повернення в Україну: до 130-річчя від дня народження Георгія Косміаді» представляє роботи художника, яких рівняни ще не бачили. Вони нещодавно привезені в Рівне дочкою художника Надією», – зазначають організатори.

Картини художника Георгія Косміаді

На виставці представлять різнопланові за тематикою картини, серед яких урбаністичні роботи «Міський чад» та «Міський міст», портрет «Пані Ніна», картини, що написані за споминами про Рівненщину «Решуцьк.  Біля  млина», «Вечір біля Горині», а також пейзажі «Весна», «Мімозний ліс», «Світанок в лісі». У цей раз Надія Георгіївна також відібрала із колекції значну кількість картин на сакральну тематику: «Книга апостола», «Небесний хор», «Ісус з послідовниками». Сподіваємось, що ці роботи Георгія Косміаді, як завжди, будуть викликати у глядачів емоції радості, котрі гармонійно поєднуються із нотками смутку. У цьому й полягає загадка художньої системи митця, який своєю творчістю збагачував місто Рівне у 1920-1930-х рр.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень