У Рівному обговорили захист прав людей з інвалідністю

Які потребують особливого захисту

Фото ілюстративне

Учора у регіональному центрі «Інваспорт» відбулося засідання круглого столу «Конвенція ООН про захист прав людей з інвалідністю». Організатором заходу, який приурочили до 10-річчя ратифікації Конвенції в Україні, виступила БО «Обличчям до істини». До нього долучилися також начальниця обласного управління юстиції Оксана Сальчук та її перший заступник Наталія Яцюк.

Так, за словами голови благодійної організації «Обличчям до істини» Тетяни Войтович:

Люди з інвалідністю потребують від суспільства особливого захисту та підтримки. У цивілізованому суспільстві такі люди повинні бути забезпеченими правами і мати можливість доступу до різних сфер життя - соцзахисту, охорони здоров’я, освіти та усіх інших. Було б добре, якби разом із отриманням групи інвалідності людині вручали ще  й сам текст Конвенції. Адже людям з інвалідністю потрібно знати, які вони мають права.

Про основні права, які визнані Конвенцією, окремо розповіли керівники управління юстиції. Серед основних: рівність перед законом без дискримінації, право на життя, свободу та безпеку особи, право на фізичну і психічну недоторканість, право на життя у громаді, свобода висловлювання думок і переконань, право на освіту, охорону здоров’я, працю та достатній життєвий рівень.

Як зазначила начальник головного територіального управління юстиції Рівненщини Оксана Сальчук:

У повсякденному житті ми дуже часто забуваємо один про одного. робимо це не спеціально – просто життя закручується, у кожного своє життя. Тому, хотілося б, щоб ми з вами не просто поговорили про існування конвенції, а щоб ви і ми знали про ці права - про ваші права. А ми, своєю чергою, щоб знали про свої обов’язки як представники органу державної влади.

До слова, на початку цього року в Україні набрав чинності Закон, який повинен привести норми чинного законодавства у відповідність до положень Конвенції про права осіб з інвалідністю.

Відповідно до змін, слова «інвалід», «дитина-інвалід» та «інвалід війни» замінені словами «особа з інвалідністю», «дитина з інвалідністю» та «особа з інвалідністю внаслідок війни», відповідно.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Знайдено паспорт на прізвище Федорчук

У Рівному на вул. Київська в районі Спорттоварів знайдено паспорт, на прізвище Федорчук Юрій. Власник може звертатися за номером

Знайдено посвідчення з інвалідності на прізвище Ющук

Знайдено посвідчення з інвалідності другої групи на імʼя Ющук Олександр Миколайович та банківську картку ПриватБанк.  

Більше оголошень